Dostupni linkovi

Stav Hrvatske u MSP mešanje u unutrašnja pitanja


Nada se da Hrvatska ne želi da spusti nivo međusobnog odnosa - Boris Tadić
Nada se da Hrvatska ne želi da spusti nivo međusobnog odnosa - Boris Tadić
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da stav Hrvatske iznet pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u raspravi o Kosovu predstavlja mešanje u
unutrašnja pitanja Srbije.

"Mešanje je kada je rečeno da je prema Ustavu iz 1974. godine pravo na samoopredeljenje bilo omogućeno i pokrajinama", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Subotici posle susreta sa predsednikom Mađarske Laslom Šojomom.

Tadić je upozorio i da izjava hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da Srbija vodi neiskrenu politiku prema Bosni i Hercegovini kvari odnose Beograda i Zagreba.

"Nadam da nije namera Hrvatske da se naši međusobni odnosi spuste na niži nivo bilateralnih veza. Srbija ostaje privržena dobrosusedskoj saradnji, koja je i sustinska pretpostavka evropskih integracije", rekao je Tadić.

Tadić je istakao i da se Srbija ne meša u unutrašnje poslove BiH već da poštuje njen integritet, kao i da podržava dogovor tri naroda u BiH o uređenju zemlje. On je rekao da Srbija "ostaje prvržena" Dejtonskom sporazumu, kojim je završen rat u toj državi.

"Srbija podržava integritet svih susednih zemalja jer tako čuva i integritet Srbije na Kosovu. Da Srbija ne podržava integritet suseda, dovela bi u pitanje sopstveno istupanje pred međunarodnim insititucijama", rekao je Tadić.

A odnosom Hrvatske prema Srbiji, kada je reč o aktuelnoj raspravi pred Mešunarodnim sudom pravde nisu zadovoljni ni drugi visoki srpski zvaničnici.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da se dobri odnosi između Hrvatske i Srbije moraju se čuvati, a svi problemi moraju biti rešeni kroz dijalog.

Da su odnosi Srbije i Hrvatske definitivno lošiji od priznanja Kosova, potvrdio je u intervjuu za RSE i spoljnopolitički savetnik hrvatskog predsjednika Mesića Tomislav Jakić.

“To je istina i – na žalost – naši odnosi sa Beogradom od trenutka kada je Hrvatska priznala Kosovo nisu više onakvi kakvi su do tada bili.”, rekao je Jakić uz konstataciju da je Hrvatska učinila “sve da do toga ne dođe, kao i da je službeni Beograd znao točno što će Hrvatska napraviti i zašto će to napraviti”. Ceo intervju sa Tomislavom Jakićem, možete pročitati OVDE.
XS
SM
MD
LG