Dostupni linkovi

Gul, Tadić i Silajdžić dogovorili korake za jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu


Predsjednik Srbije Boris Tadić, Turske Abdulah Gul i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić saglasili su se danas u Istanbulu da će nastaviti da rade na izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti na Balkanu, te da je integracija u EU zajednički cilj sve tri zemlje.

Tadić, Gul i Silajdžić dogovorili su da regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbjednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multivjerskih osobenosti regiona, što je istaknuto i u zajedničkoj Deklaraciji usvojenoj na istanbulskom samitu.

Na samitu je postignut dogovor da u naredne dvije godine budu održani trilateralni sastanci u svakoj od tri zemlje, a Tadić je predložio da naredni sastanak bude održan u Beogradu, prenose srbijanski mediji.

U Istanbulskoj deklaraciji se navodi da će članovi Predsjedništva BiH Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić uskoro posjetiti Beograd, dok će Tadić i turski premijer Redžep Tajip Erdogan posjetiti Srebrenicu na 15. godišnjicu obilježavanja stradanja Bošnjaka.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka Silajdžić je kazao kako je Tadić izjavio da njegova zemlja neće učiniti ništa što bi ugrozilo integritet BiH.

Predsjednik Tadić je kazao da je BiH prijateljska zemlja i da podržava sve legitimne odluke koje donesu institucije vlasti u BiH.

Priprema za Sarajevo


U radu današnjeg sastanka učestvovali su i ministri vanjskih poslova tri zemlje Ahmet Davutoglu, Vuk Jeremić i Sven Alkalaj.

Turski mediji navode da je samit rezultat višemjesečnih napora Ankare da se obezbijedi stabilnost u regionu, posebno u BiH. Uticajni turski list Hurriyet ovaj je sastanak nazvao istorijskim.

Današnji sastanak je i u funkciji priprema za konferenciju o Zapadnom Balkanu koja bi, kako je najavljeno, trebala biti održana početkom juna u Sarajevu.

Turska je posljednjih dana intenzivno lobirala i za prijem BiH u Akcioni plan NATO-a, što su u četvrtak uveče i odobrili ministri zemalja Alijanse.

Samit Tadića, Gula i Silajdžića bio je prvi sastanak predstavnika tri zemlje na tom nivou. Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i BiH su se sastali pet puta u posljednjih šest mjeseci.

Turski je ministar u utorak u Beogradu u diplomatskoj misiji zajedno sa šefom španske diplomatije Miguelom Anhelom Moratinosom pokušao naći kompromis za učešće zvaničnika Srbije i Kosova na skupu u Sarajevu 2. juna.
XS
SM
MD
LG