Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić: NATO sada nije tema


Boris Tadić: Za nas u "Partnerstvu za mir" još ima mnogo neiskorišćenog prostora za saradnju, i mi želimo da iskoristimo sve mogućnosti
Kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (EU) Srbija će podneti nakon odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić u intrevjuu za Večernje novosti.

"Ne mogu tačno da kažem kada će doći do odmrzavanja Prelaznog sporazuma, a samim tim ni datum kada ćemo podneti kandidaturu za članstvo. Jer, ne radi se o tome da se postižu marketinški poeni podnošenjem kandidature pre nego što budemo sasvim sigurni da će ona biti prihvaćena",
kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije naveo je da se u evropskim institucijama diskutuje o mogućnosti odmrzavanja prelaznog trgovinskog sporazuma, ali da će to biti moguće tek kada se sve institucije i sve države unutar Evropske unije pojedinačno saglase sa tim.

"Naše je da, u međuvremenu, završimo sve što je naš posao," rekao je Tadić dodavši da se ne radi "samo o formalnom, nego o sadržinskom ispunjenju uslova".

Komentarišući polemike oko Statuta Vojvodine, Tadić je za Večernje novosti naglasio da je u tom dokumentu "izričito navedeno da je Vojvodina neodvojivi deo države Srbije".

"Osnovno je da, ako Vlada Srbije ustanovi da postoji bilo šta što nije u interesu Srbije i što nije u skladu sa osnovnim pravnim aktom, ona ima mogućnost da pokrene postupak pred Ustavnim sudom i tog trenutka je suspendovan svaki akt ili odluka vojvođanske administracije,"
kazao je Tadić.

Govoreći o odnosima Srbije i NATO, predsednik Srbije je tu saradnju ocenio kao vrlo intenzivnu dodavši ipak da je u ovom trenutku "izlišno govoriti o daljim potezima".

"Za nas u "Partnerstvu za mir" još ima mnogo neiskorišćenog prostora za saradnju, i mi želimo da iskoristimo sve mogućnosti. Videćemo da li ćemo imati i naredne korake prema NATO. U krajnjem slučaju, to će biti odluka građana Srbije, jer bez te odluke nije ni moguće pristupiti NATO. To sada uopšte nije tema", rekao je predsednik Srbije.

Povodom početka usmene rasprave o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, koja počinje u utorak pred Međunarodnim sudom pravde, Tadić je optimista.

"Zato što je pravna argumentacija na strani Srbije i zato što verujem da će svest o opasnosti pokušaja etnički motivisane secesije u međunarodno-pravnim odnosima biti uzeta kao jedna demarkaciona linija za mišljenje Međunarodnog suda pravde. A, u tom slučaju, mišljenje Suda će biti blisko interesima Srbije. To je suštinski razlog za optimizam",
izjavio je on dodavši da je pravni tim "dobro pripremljen za odbranu pozicije Srbije".

Tadić za Večernje novosti navodi i da je u kontaktima s predstavnicima Vlada zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova nemali broj njih prizao da bi bili spremni da revidiraju svoj stav ako mišljenje Suda bude da odluka o nezavisnosti nije bila u skladu sa međunarodnim pravom.
XS
SM
MD
LG