Dostupni linkovi

Burne reakcije na Tadićevu posjetu Banjaluci


Boris Tadić i Milorad Dodik u Banjaluci
Boris Tadić i Milorad Dodik u Banjaluci

Posjetom Banjaluci i sastankom isključivo s predstavnicima srpskih političkih stranaka, predsjednik Srbije Boris Tadić izazvao je buru negativnih reakcija - od toga da se radi o dvoličnoj politici Srbije, do stava da je riječ o direktnom miješanju u unutrašnje stvari BiH. U Beogradu odbacuju takve optužbe, ali analitičari upozoravaju da ovakvi potezi produbljuju napetosti.

Iznenadna posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Banjaluci izazvala je podijeljene stavove unutar BiH. Iako je Tadić napomenuo kako mu nije namjera da se posjeta shvati kao uticaj na političke događaje u BiH, njegove su izjave upravo tako doživljane u političkim krugovima van RS. Tim prije što je Tadić istakao kako je motiv njegovog dolaska situacija nastala poništavanjem zaključaka NS RS od strane Valentina Incka, te jasan stav kako Srbija ne prihvata nametanje rješenja.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ističe kako se Srbija samoproizvela u garanta Dejtonskog sporazuma i da se komentarima na odluke koje se ne tiču Srbije njen predsjednik upliće u unutrašnje stvari zemlje:
Foto: Midhat Poturović


„Oni su strana potpisnica da ne bi više napadali BiH, a ne da garantuju mir i Dejton. Srbija pogotovo nije garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao što je rekao predsjednik Tadić. Garanti toga smo, naravno, mi prije svega, zatim Povelja UN, a zatim i osnovne norme međunarodnog prava. Ovakvim izjavama te norme se upravo krše. Srbija ih krši. Konačno, pitanje OHR-a i Srbije – to je sasvim nedopustivo zadiranje u unutrašnje stvari BiH. Poruka gospodina Tadića da ne podržava upotrebu bonskih ovlasti je irelevantna.“


Tadić se u sklopu svoje posjete sastao s liderima političkih partija u RS i to samo iz reda srpskog naroda, što je izazvalo dodatne sumnje u Tadićevu dobronamjernu podršku, i Dejtonskom sporazumu i integritetu BiH. Ovim povodom oglasio se i Kabinet člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Irena Kljajić, savjetnica člana predsjedništva Željka Komšića kaže:
Željko Komšić


„Posjetu predsjednika Srbije, Borisa Tadića, i njegov nastup u Banjoj Luci, član Predsjedništva BiH, gosp. Željko Komšić ocijenio je kao klasično nacionalističko miješanje u unutrašnje poslove BiH, čime Tadić samo potvrđuje da nije daleko odmakao od planova Srpske akademije nauka i umjetnosti i od projekta Velike Srbije. Njegovo sazivanje srpskih lidera i predstavnika stranaka u RS na sastanak u Banjoj Luci, govori u prilog ovoj tezi.“


Da se radi o miješanju u unutrašnja pitanja BiH vjeruju i u Socijaldemokratskoj uniji BiH. Uz ocjenu da se radi o otvorenoj diskreditaciji najviših državnih tijela poput Predsjedništva, potpredsjednik stranke Miro Lazović kaže kako se radi i o dvoličnoj politici Srbije prema BiH:

„S jedne strane, Boris Tadić konstantno ponavlja da je on za puni integritet i suverenitet BiH, a s druge strane otvoreno podržava politiku Milorada Dodika, koja u određenim segmentima upravo narušava taj suverenitet integritet.“


Zastupnik SDA u Parlamentu BiH i član parlamentarne Komisije za vanjsku politiku, Husein Nanić, ističe kako nije dobro da se predsjednici susjednih zemalja miješaju i komentarišu odluke donesene u BiH:

„To pravi jednu dodatno napetu situaciju i napetost u političkim odnosima i u situaciji u BiH to neće dovesti do smirivanja niti do boljeg stanja u Bosni i Hercegovini, nego baš suprotno, dovešće do davanja lažnih nada i miješanje u odluke institucija u BiH.“


Očekivana podrška iz RS


Predstavnici političkih partija u RS podržali su nastojanje srbijanskog predsjednika da se uključi u zbivanja u BiH koja su od dejtonskog interesa. Tako Dragan Čavić, predsjednik Demokratske partije kaže:

„Ne želim ni jednom riječju da doprinesem da bilo ko u ovoj zemlji pomisli da se njegova posjeta stavlja u kontekst bilo kakvih aspiracija za uticaj na političke događaje unutar BiH.“

Boris Tadić u Banjaluci
Stavove ostalih političkih partija iz RS u najkrećem je prenio premijer Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik:

"Raduje nas činjenica da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, ostaje privržena upravo Dejtonskom sporazumu i dogovoru i konsenzusu u okviru BiH na svim pitanjima. I to je upravo ono što sam čuo i što sam želio da čujem od predsjednika Srbije, koji potpuno uvažava teritorijalni integritet i suverenitet i međunarodnu poziciju BiH i želi da normalizuje odnose, ne samo sa RS već i sa čitavom BiH.''


SDP BiH u saopštenju kritikuje način na koji je srbijanski predsjednik nastupio po pitanju odluka visokog predstavnika. Također stoji da su suverenitet i integritet BiH izboren prije Dejtona i nisu nikako povezani sa bilo čime što Srbija hoće, želi ili radi.

Beograd odbacuje optužbe


Boris Tadić, Milorad Dodik i Igor Radojičić
Predstavnici vlasti u Beogradu odbacuju optužbe iz BiH da se predsednik Srbije Boris Tadić jučerašnjom iznenadnom posetom Banjaluci umešao u unutrašnja pitanja te zemlje. Analitičari, međutim, upozoravaju da ovakvi potezi produbljuju napetosti, i dovode u pitanje Tadićeve tvrdnje da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma.

Dok predsednik Srbije Boris Tadić ponavlja da je Srbija faktor stabilnosti i garant Dejtonskog sporazuma, njegova nenajavljena poseta Banjaluci izazvala je podeljene stavove u BiH i pojačala napetosti nakon odluke visokog međunarodnog predstavnika Valentina Incka da poništi zaključke skupštine Republike Srpske o efektima prenesenih nadležnosti s entiteta na BiH. Tadićev susret sa predstavnicima šest političkih stranaka iz Republike Srpske i poruke koje je preneo u Banjaluci mnogi tumače kao mešanje u unutrašnja pitanja BiH.
"Predsednik Srbije je svojom posetom, svojim tonom i svojim stavovima samo mogao da pomogne u rešavanju unutrašnjih pitanja Bosne."
Odbacujući optužbe, Jelena Trivan iz Tadićeve Demokratske stranke kaže da je njegova poseta samo potvrdila principijelnu poziciju Srbije kada je reč o BiH:

“Mislim da je na jedan nepotreban i ružan način zloupotrebljena poseta predsednika Srbije za unutrašnje političke razmirice u BiH. Predsednik Srbije je svojom posetom, svojim tonom i svojim stavovima samo mogao da pomogne u rešavanju unutrašnjih pitanja Bosne. To spada u prirodnu i normalnu komunikaciju koja postoji između Srbije i BiH i Republike Srpske. Neosporno je da Srbija ima posebne veze sa RS, to je utemeljeno i međudržavnim sporazumima.”


Iako je međudržavnim sporazumima Srbija specijalno povezana sa Republikom Srpskom, pa tako i svim narodima koji u njoj žive, Tadić se u Banjaluci susreo samo sa predstavnicima srpskih stranaka. Dok liberalni plitičari i analitičari u Srbiji upozoravaju da ovakva poseta i kritike odluke viskog međunarodnog predstavnika mogu samo produbiti krizu u BiH, iz pojedinih štranaka stižu predlozi da bi Beograd trebalo da reaguje i na mađunarodnom nivou. “Vlast u Srbiji pod hitno treba da razgovara sa svim relevantnim međunarodnim faktorima nakon ponistavanja odluka Republike Srpske, i da upozori da se Dejtonski sporazum ne sme rušiti”, kaže funkcioner Srpske napredsne stranke Tomislava Nikolića Aleksandar Vučić:
Aleksandar Vučić


“Jedan od garanta za sprovođenje Dejtonskog sporazuma je Republika Srbija i ne možete negirati interese Republike Srpske, ići uvek na ukidanje nadležnosti RS. I u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom se sve vreme pozivati na Dejtonski sporazum.”


Ko zapravo krši Dejtonski sporazum? Žarko Korać iz opozicione Liberalno demokratske partije:
Žarko Korać


“Boris Tadić prilikom posete Banjaluci ni u jednoj rečenici nije rekao suštinu, a to je šta on misli o odlukama Skupštine RS. On se zadržao na formalnom kriterijumu, rekao je da nije dobro da visoki predstavnik koristi bonska ovlašćenja, ali nigde nam nije rekao da li on smatra da je ono što je RS odlučila u suštini razbijanje Dejtonskog sporazuma i dalja dezintegracija BiH. To je u skladu sa politikom ove vlasti – Vuk Jeremić brani Kosovo, a Boris Tadić daje podršku Miloradu Dodiku, koji je u dobrom političkom sukobu sa Sarajevom, sada već i sa visokim predstavnikom, i predstavnicima drugih političkih stranaka u BiH.”


Da li vlada Demokratske stranke nastavlja kurs bivšeg premijera Srbije Vojislava Koštunice za čijeg su se mandata svakodnevno zaoštravali odnosi sa BiH, te koliko se dešavanjima u Republici Srpskoj još uvek diriguje iz Beograda. Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam smatra da Tadićeva poseta Banjaluci, uz isključive kritike odluke o poništavanju zaključka Skupštine RS predstavlja mešanje u unutrašnja pitanja BiH, i upozorava da Beograd mora prekinuti sa povlačenjem loših poteza:
Aleksandar Popov


“Već imamo dosta kratkih spojeva na relaciji Beograd – Sarajevo još od kada je Koštunica slao poruke koje su se mogle tumačiti kao svojatanje Republike Srpske. Nikako da se stane na crtu, i da se kaže hajde da vidimo kako dalje da idemo u pravcu normalizacije odnosa i da pomognemo BiH da postane na kraju krajeva funkcionalna država.”


U isto vreme kada je predsednik Srbije doputovao u Banjaluku, predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović otputovao je u Rusiju. Stav političkih partija iz RS na odluku visokog međunarodnog predstavnika očekuje se posle ovih poseta.
XS
SM
MD
LG