Dostupni linkovi

Tadić: Moramo rasvetliti našu prošlost


Boris Tadić
Boris Tadić
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu za nemački list "Velt" da je on na žalost jedini predsednik koji se izvinio za ratne zločine svoje zemlje.

"Ulogu zločinca za Srbiju moram da odbijem. Bio je to građanski rat u kome su svi učestvovali. Svi se moramo odrediti prema našoj odgovornosti,” izjavio je u intervjuu za nemački Velt.

"Smatram da je zaista za žaljenje što su ostali predsednici propustili da se izvine za krvoproliće i užase, počinjene nad mojim narodom," kazao je Tadić.

Srpski predsednik je u intervjuu za ovaj list takođe rekao da ga glasine u pojedinim medijima kako je Ratko Mladić pod zaštitom sigurnosnih službi Srbije, što čine nesrećnim i da te glasine nisu tačne.

„Naš policijski aparat je od vrha do dna koncentrisan na hvatanje Mladića," podsetivši da je Srbija do sada izručila 44 lica od 46 optuženih od strane Haškog Tribunala, a da su među njima i dva bivša predsednika.

"Mi našu prošlost moramo rasvetliti. Kada je Karadžić bio uhapšen, nemačka kancelarka Angela Merkel me je pozvala da bi mi čestitala. Upitala me je me da li sam zadovoljan, a ja sam rekao da nisam i da ću to biti tek onda, kada Mladić bude uhapšen," naglasio je Tadić za Velt i dodao da Srbija čini najveći doprinos u suočavanju s prošlošću na Balkanu.
XS
SM
MD
LG