Dostupni linkovi

Tadić: Izbori nisu rešenje


Boris Tadić, Foto: Vlada Lukić
Boris Tadić, Foto: Vlada Lukić
Predsednik Srbije i Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je da izbori ne rešavaju probleme i ocenio da Vlada Srbije može da opstane i ako u Skupštini ne prodju izmene i dopune Zakona o informisanju.

"Kada bi znao da izbori rešavaju problem - to bih predložio. Mnogo veći problem je u činjenici da izbori ništa ne rešavaju", rekao je Tadić u intervujuu za današnje izdanje Politike i, ukazujući na problem sa prethodnim premijerom, istakao da postoje crvene linije koje ne dozvoljava da se predju.

"Ne verujem da bi izbori doprineli većem političkom jedinstvu, već bismo samo imali pregrupisavanje na političkoj sceni i strateški ciljevi ne bi mogli da se promene, jer donošenje svakog drugog strateškog cilja u odnosu na članstvo u EU bilo bi kontraproduktivno i nekorisno za ovu zemlju i gradjane koji u njoj žive", dodao je Tadić.

Tadić veruje da Vlada može i treba da opstane, pre svega zbog uloge koju ima, a to je da minimizuje štete nastale svetskom finansijskom krizom i da održi jedan stabilan politički sistem u Srbiji.

LDP i SNS nisu moguća zamena


Na pitanje kakvu ima saradnju sa liderom G17 plus i ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mladjanom Dinkićem, Tadić je rekao da u saradnji nikada nisu imali suštinski problem i da veruje da tako može da ostane i u budućnosti.

On je kazao da Dinkića ne doživljava kao rušioca vlada i da je tako ne bi ni napravili zajedno koaliciju, ali je dodao da s vremena na vreme postoje različita stanovišta koja imaju, ali se ona "demokratski prodiskutuju".

Na pitanje da li "priprema zamenu za Dinkića", Tadić je rekao da ne priprema.

On je kazao da sa Liberalno demokratskom partijom (LDP) ima izuzetno dobru saradnju, ali da ne misli da je i LDP u ovom trenutku uopšte zainteresovan da zameni G17 plus u Vladi.

Govoreći o Srpskoj naprednoj stranci (SNS), Tadić je rekao da ni u SNS ni u DS ne postoji interes da se formira zajednička vlada.

"Naprotiv, vidim da su te dve stranke u stvari glavni konkurenti za, da tako kažem, mesto dominantne političke snage u Srbiji što u krajnjem slučaju može dovesti i do stabilizacije srpskog političkog društva", dodao je Tadić.
XS
SM
MD
LG