Dostupni linkovi

Srbiji preti udar regionalnog kriminala


Boris Tadić
Boris Tadić
Boris Tadić, predsednik Srbije, izjavio je da se Zapadni Balkan prvi put u istoriji suočava sa transkontinentalnim organizovanim kriminalom.

“Srbija, kao centralna zemlja tog dela Balkana, zahteva izuzetno spreman policijski sistem pred ovim izazovima“, rekao je Boris Tadić za časopis Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije „Policija danas”, i dodao da srpska policija svoj posao radi veoma dobro.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović, dekan Defektološkog fakulteta u Beogradu, rekao je za naš program da ovo upozorenje treba ozbiljno shvatiti jer je jasno da predsednik Srbije ima adekvatne informacije od nadležnih domaćih organa, ali i obaveštajnih službi susednih zemalja:

"Ima dosta dobre informacije iz nadležnih službi Srbije, ali očigledno i informacije iz obaveštajnih službi susednih zemalja. On sigurno ne govori napamet šta se dešava. Osim tih upozorenja, i oni ljudi koji se profesionalno bave istraživanjem kriminala skreću pažnju na nove organizacije, ili neke nove talase organizovanog kriminala koji se u poslednjih šest meseci poprilično aktiviraju."

Pre svega, kaže Radovanović, velika opasnost su narko-klanovi koji dolaze iz susednih zemalja:

"Kao što su, recimo, Albanija, Bugarska, Rumunija, valjajući drogu, kako se to popularno kaže, iz Azije ili Južne Amerike. Zaista se radi o povezivanju narko-klanova, tako da dobijaju trans-nacionalni karakter. Tu su i srpski klanovi, ne treba zaboraviti da Srbija ima nekoliko krupnih narko-klanova."


Pored toga, Srbija je na udaru trgovine ljudima i šverca oružja, dok stručnjaci upozoravaju i na novu stvar poslednjih godina, povezanost organizovanog kriminala sa privatizacijama nekih domaćih firmi.

Božo Prelević, bivši koministar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kaže za naš radio da je evidentno da je došlo do intenzivnog obnavljanja i jačanja veza organizovanog kriminala u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni, Srbiji i na Kosovu:

"Da li je to sad u ovom trenutku nešto dramatično, ja stvarno ne znam. Ali, sasvim je jasno da to ne može biti pitanje jedne akcije tipa "Sablje", nego je ovde potrebna permanentna "Sablja", da bi država izašla na kraj sa organizovanim kriminalom. U sukobu sa tom vrstom kriminala, sve republike bivše Jugoslavije, sem Slovenije, ne mogu se podičiti nekim izrazito visokim kapacitetom, potrebnim brojem ljudi, njihovom kvalifikacijom da se bore protiv organizovanog kriminala. Bojim se da svima njima nedostaje kapacitet za tu neku odlučnu borbu."

Srpski predsednik Boris Tadić izjavio je i da je terorizam izazov za Srbiju i to prvenstveno, kako je rekao, ekstremni albanski terorizam na jugu Srbije.

„Taj terorizam vezan je za politički proces budućeg statusa Kosova“,
rekao je Tadić.

Božo Prelević kaže da poslednja dešavanja na jugu Srbije podsećaju na događaje na Kosovu 1997. i 1998. godine, i da bi reakcija Beograda morala da bude mudra, kako ne bi došlo do neodmerenih akcija:

"Ovog puta mi imamo daleko pametniju vlast, potpuno drugačiji odnos sa međunarodnom zajednicom nego što je bio do 2000. godine. Siguran sam da se to neće desiti, ali se promenilo dosta toga u Evropi i mislim da je vlastima u Srbiji sada lakše da objasne o čemu se radi i da odbrane stavove Srbije i pravo da teroriste ne samo da zovu teroristima, nego da ih i procesuiraju kao teroriste."


Na kraju, postavlja se i pitanje da li je predsednik Srbije u svojoj izjavi mogao da objasni šta je suština novog transkontinentalnog regionalnog kriminala, kako javnost ne bi bila u nedoumici i strahu od budućih dešavanja. Dobrivoje Radovanović zaključuje da Boris Tadić nije nadležan da kroz izjave konkretizuje stvari, jer je političar, ali da akcija mora da usledi:

"Ja očekujem da će iza te njegove izjave nadležne službe u državi, pre svega policija, ili organi države koji se bave organizovanim kriminalom, konkretizovati stvari."
XS
SM
MD
LG