Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I ambasador Makedonije nepoželjan u Beogradu


Boris Tadić

"Odluke vlada Crne Gore i Makedonije o priznanju neovisnosti Kosova su pogrešne, suprotne međunarodnom pravu i ne doprinose regionalnoj stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima za koje se zalaže Srbija", izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

Makedonski ambasador u Srbiji Aleksandar Vasilevski proglašen je personom non grata, potvrdjeno je agenciji Beta u Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije. Vlada Makedonije donjela je sinoć odluku o priznanju Kosova. Vlada Srbije jučer je uskratila gostoprimstvo i ambasadorki Crne Gore u Beogradu Anki Vojvodić, nakon odluke Crne Gore da prizna nezavisno Kosovo.

Tadićeva izjava

Odluke vlada Crne Gore i Makedonije o priznanju neovisnosti Kosova su "pogrešne, suprotne međunarodnom pravu i ne doprinose regionalnoj stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima za koje se zalaže Srbija", izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić. U izjavi dostavljenoj medijima. Tadić je ocijenio da se s tom odlukom crnogorske vlade ne slažu građani te države, kao i da je ona donesena pod velikim političkim pritiscima."Vlada Crne Gore, zemlje s kojom smo željeli najbolje odnose, ovim potezom je dovela u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Time je učinjena velika šteta i za građane Srbije i za građane Crne Gore koji imaju toliko toga zajedničkoga", stoji u Tadićevoj izjavi. Srbijanski predsjednik ističe da su diplomatske mjere koje Srbija poduzima povodom odluka vodstava dviju susjednih zemalja sukladne Akcijskom planu Vlade, te da one ni na koji način nisu uperene protiv građana Crne Gore i Makedonije.

XS
SM
MD
LG