Dostupni linkovi

Tadić tvrdi da je njen rad ocijenjen dobrim, VSTV odgovara to je 'lična interpretacija'


Bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić (arhiva)

Bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić objavila je da je u 2021. godini, kada je smijenjena sa ove pozicije, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH ocijenilo njen rad ocjenom "dobar".

Tadić je to navela u objavi na društvenim mrežama, ističući, uz ostalo, da nakon njenog odlaska s pozicije glavne tužiteljice "nisu završene sve planirane aktivnosti".

Na objavu bivše glavne državne tužiteljice, regiralo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, iz kojeg su naveli da uspjeh Gordane Tadić "njena lična interpretacija".

Iz VSTV su istaknuli da se ocjene dodjeljuju u rasponu od jedan, što je ocjena za nezadovoljavajući rad tužilaca, te pet za izuzetno uspješno obnašanje funkcije.

Podsjetili su, također, da Tadić nije smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice zbog ocjene rada.

"Premještena je na mjesto tužiteljice u Tužilaštvu BiH zbog utvrđene disciplinske odgovornosti", podsjetili su iz VSTV.

Tadić je u oktobru 2021. godine smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice, ali je ostala na funkciji tužioca u državnom tužilaštvu, uprkos tome što su optužbe protiv nje potvrđene i disciplinskim postupkom.

Disciplinska odgovornost utvrđena je zato što je propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Odgovorna je i da je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH.

Ustavni sud BiH je u januaru ove godine odbio njenu apelaciju kojom je tražila privremenu mjeru obustavljanja provedbe odluke VSTV-a o njenoj smjeni.

Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je 11. aprila Gordanu Tadić na tzv. "crnu listu", jer je navodno "iskoristila svoju poziciju glavne tužiteljice za promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa, te navodno naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora".

XS
SM
MD
LG