Dostupni linkovi

Tadićeva ostavka: Zagrevanje pred izbornu utakmicu


Tadić najavljuje ostavku i izbore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Tadić najavljuje ostavku i izbore, 2. april 2012.

Predsednik Srbije Boris Tadić odlučio je da podnese ostavku kako bi se 6. maja sa parlamentarnim i lokalnim održali i predsednički izbori. Iako se ta odluka pravda ekonomičnošću i da cela godina ne bi zbog izbora bila potrošena za reforme u njenoj pozadini je očekivanje da Tadić time pomogne svojoj Demokratskoj stranci da ostvari bolji rezultat.

Predsednik Srbije Boris Tadić prelomio je ipak da Srbija prevremeno ide na predsedničke izbore i prekinuo višenedeljnu neizvesnost u kojoj je držao političke rivale ali i građane.

„Ljudi, ako bismo mi sprovodili izbore i nakon ovih izbora ne bi bilo političkog prostora za reforme koje nas čekaju i to je najvažniji razlog zbog čega izbore treba imati na opštem nivou. Hvala bogu, više niko ne može da me optužuje u skladu sa inercijom da se držim predsedničke fotelje, sutra više neće biti u mojim rukama“, poručio je Tadić.

Odričući se fotelje na kratko verujući da će se u nju vratiti vrlo brzo Tadić podnošenje ostavke, reči koje nikako ne izgovara, uvija u oblandu skraćivanja mandata.

Odugovlačenjem te odluke već je uneo dosta nervoze na političkoj sceni i na kraju pomrsio konce rivalima demokrata na izborima koji će sada svoje prve ljude, koje su kandidovali za premijere, morati da ubace u trku za predsedničke izbore.

Iako je Tadićevo razmišljanje do sada najviše ljutilo socijalistu Ivicu Dačića, koji ga je iz dana u dan prozivao da treba što pre da odluči hoće li biti predsedničkih izbora podsećajući ga da je njihovo raspisivanje upravo u rukama njegove partijske koleginice predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović, socijalisti su sada legli na rudu sudeći po onome što govori sama Slavica Đukić Dejanović.

“Svaki pojedinac najbolje izražava svoju volju ako izlazi samo na jedne izbore, ali Srbija je trenutno u takvom ekonomskom, političkom i državnom momentu da ne treba čitavu 2012. godinu posvetiti izborima“, rekla je ona.

Odgovor već stiže Tadiću iz tabora naprednjaka. Tadićev najjači rival Tomislav Nikolić poručio mu je da će ga pobediti, a ne ostaje dužan ni drugi čovek SNS-a Aleksandar Vučić.

„Boris Tadić nije sebi skratio mandat, takva ustavna kategorija o skraćenju ili produženju mandata nigde ne postoji u našim zakonima. Boris Tadić je podneo ostavku, on je od danas građanin, mi mu želimo da to i ostane“, rekao je Vučić.

Većina analitičara ipak nema sumnju da je pozadina Tadićevog motiva o prevremnom održavanju predsedničkih izbora da se pomogne Demokratskoj stranci da ostvari što bolji rezultat na parlamentarnim izborima. Kolumnista Teofil Pančić kaže da su žrtvovani neki elementarni demokratski principi i procedure da bi jedna stranka i jedna koalicija eventualno prošle bolje na izborima.

„Ne postoji nikakav drugi suvisli i principijelni razlog za njegov potez nego isključivo najniža vrsta političkog pragmatizma dakle, hajde da se uključim u kampanju moje stranke i da na taj način pokušam da je izvučem na mišiće. Pretpostavljam da će to imati do neke mere pozitivan efekat na ukupan skor samih parlamentarnih izbora jer činjenica je da Tadić pojedinačno nosi neku malo jaču političku težinu nego što DS u ovom trenutku ima, ali je to, ako ne razmišljamo iz ugla Borisa Tadića nego iz ugla interesa društva, ono što se zove klanje vola za kilo mesa“, kaže Pančić.

Pančić: Nikolić nema Tadićevu težinu

Istraživanja pokazuju da građani podržavaju da se svi izbori održe u isto vreme, kaže Svetlana Logar direktorka istraživanja Ipsos Strateškog marketinga.

„Razlog zašto građani to podržavaju jeste da nam ne prođe čitava godina u izborima i građani uvek misle koliko će to državu da košta. Osim toga građani izbore doživljavaju kao neko remećenje života. Tadićeva ostavka i raspisivanje predsedničkih izbora neće posebno uticati na građane da promene mišljenje o njemu ili DS, moguće je da će biti nekih malih pomeranja, ali ja ne bih očekivala da se nešto suštinski promeni“, ocenjuje Logar.
Boris Tadić pre saopštenja odluke medijima, 4. april 2012.
Boris Tadić pre saopštenja odluke medijima, 4. april 2012.

Tadić je kao predsednik države već veoma uključen u kampanju svoje Demokratske stranke za parlamentarne izbore što su mu mnogi zamerali. Priznajući da ovi izbori neće biti laki uzda se u ono što je urađeno računajuću tu pre svega na dobijeni status kandidata za članstvo u EU što bi do kraja godine mogla da bude potrošena priča ako Srbiji izostane datum za početak pregovora. I na ovim izborima predlaže put evropskih integracija, ali i očuvanja integriteta zemlje.

„Ti izbori su i prilika da se građani Srbije opredele kojim putem ćemo dalje. Ja predlažem da idemo dalje putem evropskih integracija, da čuvamo legitimne interese Srbije na Kosovu i Metohiji, Srbija neće priznati nezavisnost KIM, nastaviće pregovarački proces. Mi smo već jednom pokazali da možemo da nastavimo politiku i Evropa i Kosovo. Siguran sam da je to jedina realistična politika“, rekao je Tadić.

"Ključ mog plana su mala i srednja preduzeća, radna mesta i investicije u poljoprivredu", dodao je.

Koliki rizik međutim, nosi ovaj Tadićev potez i da li bi na ovim izborima mogao da ga pobedi Nikolić koji je u prethodna dva izborna ciklusa dobijao više glasova od Tadića u prvom izbornom krugu. Kolumnista Teofil Pančić kaže da ta mogućnost uvek postoji.

„Setite se kako je Slobodan Milošević raspisao prevremene predsedničke izbore 2000. i kako se to završilo po njega. Ja doduše ne mislim da će Boris Tadić doživeti tu vrstu poraza jer Tomislav Nikolić koliko god da jeste ozbiljan protivkandidat nema tu vrstu lične političke težine kakvu ima Tadić“, ocenjuje Pančić.

Na važnim međunarodnim političkim adresama Tadić se smatra kooperativnim srpskim političarem koji vodi Srbiju u Evropu, doduše mnogo sporije nego što bi to činio energični vizionar Zoran Đinđić. U samoj zemlji međutim, sve više je razočaranih njegovim potezima. Sociolog Zagorka Golubović odavno poznaje sadašnjeg predsednika Srbije.

“Ja Borisa Tadića znam kao vrlo pametno dete, dobrog studenta, odličnog profesora psihologije i vrlo poštenog čoveka. Međutim, na žalost, ja danas ne prepoznajem dovoljno tog svog prijatelja“, kaže Golubović i pita se „da li on nije svestan da će ga građanstvo zapamtiti, ako ovako nastavi, kao nekog ko je glavni krivac za propast demokratije u Srbiji".

Sam Tadić sa optimizmom po treći put ulazi u predsedničku trku za mandat na Andrićevom vencu.

„Pobediću sasvim sigurno“, poručio je, pa se brzo ispravio: „Ne pobediću, nego pobedićemo“.

„Ko mi je najveći rival?“, ponovio je jedno od novinarskih pitanja. „Ovo je zanimljivo pitanje, pa kad se kandiduju onda ću ja da kažem ko mi je najveći rival“, obećao je još uvek aktuelni predsednik Srbije.

Vršilac dužnosti predsednika države do izbora novog biće predsednica parlamenta socijalistkinja Slavica Đukić-Dejanović.
XS
SM
MD
LG