Dostupni linkovi

Afganistanski piloti govore o bijegu od talibana


Afganistanski pilot pored "A-29 Super Tucano" tokom ceremonije primopredaje od SAD afganistanskim snagama u Kabulu 17. septembra 2020.
Afganistanski pilot pored "A-29 Super Tucano" tokom ceremonije primopredaje od SAD afganistanskim snagama u Kabulu 17. septembra 2020.

Na obali planinske rijeke izvan prijestonice Tadžikistana, u odmaralištu prepunom hotela i vikendica, stoji moderna, dvospratna zgrada okružena visokim drvećem i rešetkastim panelnim ogradama.

Sanatorijum u državnom vlasništvu u blizini Dušanbea obično je rezervisan za visoke tadžikistanske zvaničnike koji tamo hrle vikendom ili na kraće odmore.

Ali od 1. septembra u sanatorijumu je smješten veliki broj pripadnika afganistanske vojske i njihovih porodica koji su pobjegli iz Afganistana nakon što su u avgustu talibani preuzeli vlast. Grupa uključuje pilote obučene u SAD, kontrolore leta i inženjere, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ukupno 143 Afganistanca sletjela su na aerodrom Bohtar u južnom Tadžikistanu kasno 15. avgusta, samo nekoliko sati poslije pada afganistanske vlade koju je podržavao Zapad i talibanskog zauzimanja Kabula.

Dva mjeseca nakon što su pobjegli od talibana, piloti su u neizvjesnosti. Nadali su se da će ih Sjedinjene Države odvesti iz Tadžikistana. Međutim, to je više puta odlagano, a tadžikistanske vlasti odbile su navesti bilo kakve razloge.

Pogled na vojni aerodrom Kabul gdje su 7. jula bili parkirani borbeni avioni AC 208.
Pogled na vojni aerodrom Kabul gdje su 7. jula bili parkirani borbeni avioni AC 208.

Piloti, koji su govorili za RSE pod uslovom da ostanu anonimni, rekli su da su letjeli preko sjeverne granice Afganistana prema Tadžikistanu u 17 vojnih aviona, uključujući 11 "Cesna 208 karavans", tri "AC-208 karavans" i tri "Pilatus PC-12" koji su pripadali afganistanskim vazduhoplovnim snagama.

Nekoliko pripadnika afganistanskog osoblja reklo je za RSE da od dolaska u Tadžikistan praktično nisu imali nikakav kontakt s vanjskim svijetom, uključujući i s članovima njihovih porodica u Afganistanu. Oni kažu da su im tadžikistanske vlasti zaplijenile afganistanske lične dokumente, mobilne telefone i "lično oružje".

Grupa je provela dvije sedmice u studentskom domu u Bohtaru, gradu na jugu zemlje, u blizini granice sa Afganistanom, prije nego što su prebačeni u sanatorijum u blizini Dušanbea.

Grupa, u kojoj se nalaze dvije žene vojnih pilota, saopštila je da ne želi da ostane u Tadžikistanu i da se nada da će se preseliti u Sjedinjene Države.

Afganistanci su rekli da ih "nijedan Amerikanac" nije posjetio niti kontaktirao otkako su stigli u Tadžikistan.

Portparol Stejt departmenta, međutim, rekao je za RSE 7. oktobra da je osoblje američke ambasade u Dušanbeu posjetilo sanatorijum u kojem borave Afganistanci.

Na pitanje jesu li američki zvaničnici razgovarali o situaciji Afganistanaca s tadžikistanskim vlastima, portparol je rekao da su "u redovnoj komunikaciji" s tadžikistanskom vladom i da "dio te komunikacije uključuje koordinaciju u pogledu pilota afganistanskih vazduhoplovnnih snaga u Tadžikistanu".

Pretrpane sobe, loša hrana

Grupa Afganistanaca žalila se da živi u neizvjesnosti i očaju. Rekli su da žele da "cijeli svijet čuje" o njihovim nevoljama.

Oni su govorili o onome što su opisali kao pretrpane sobe, manjak tuševa i drugih higijenskih potrepština te ograničenom pristupu odgovarajućoj medicinskoj njezi. Hrana je, prema njihovim riječima, uglavnom bila ograničena na "tikvice i kupus".

"Mjesto u kojem živimo nije pogodno za nas", rekao je jedan od pilota. "Hrana je loša. Niko je ne jede. Umjesto toga mi sami pravimo salate."

Afganistanski piloti zajedno jedu u sanatorijumu kod Dušanbea gdje su smješteni poslije bijega iz Afganistana 15. avgusta 2021.
Afganistanski piloti zajedno jedu u sanatorijumu kod Dušanbea gdje su smješteni poslije bijega iz Afganistana 15. avgusta 2021.

Drugi pilot je rekao da je u svakoj sobi u sanatorijumu živi do sedam ljudi.

"Sobe su hladne", rekao je pilot, naglasivši da mnogi od njih nemaju toplu odjeću.

"Morali smo iznenada da napustimo Kabul", rekao je on, dodajući da su mnogi od njih otišli samo s odjećom na sebi.

Tadžikistanske vlasti rasporedile su medicinsko osoblje u sanatorijum.

Međutim, jedna od dvije pilotkinje – 27-godišnjakinja u devetom mjesecu trudnoće – rekla je da u sanatorijumu nema doktorica, a da je najbliža bolnica udaljena sat vremena.

Žena je prebačena u porodilište kasno 6. oktobra. Bolnički zvaničnici rekli su RSE 7. oktobra da je "obavila sve neophodne ljekarske preglede" i da je "u dobrom stanju".

Očekivalo se da će buduća majka ostati u bolnici dok se ne porodi u novembru, rekao je visoki zvaničnik bolnice koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer nije ovlašten da razgovara s medijima.

Tadžikistanski zvaničnici branili su uslove u sanatorijumu.

"Omogućili smo adekvatne i dolične uslove za pilote na najboljem mjestu (koje imamo) i pružili smo im sve, od hrane do lijekova", rekao je za RSE 7. oktobra Nusratulo Mahmudzoda, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

'Amnestija za sve'

Dok su talibani zauzimali Kabul, zasebna grupa afganistanskih pilota pobjegla je u Uzbekistan desetinama vladinih vojnih aviona. Od tada su se preselili u Ujedinjene Arapske Emirate.

Nova vlada predvođena talibanima zahtijevala je od Tadžikistana i Uzbekistana da pošalju nazad pilote i vojne avione u Afganistan. Tražili su od pilota da se vrate u Afganistan i služe svojoj zemlji.

Portparol talibana Zabihullah Mudžahid rekao je da se afganistanski piloti u Tadžikistanu neće suočiti s odmazdom ako se vrate kući.

"Dali smo amnestiju za sve koji su bili protiv nas. Niko nije pod prijetnjom (od talibana)", rekao je Mudžahid za RSE. "Potpuno uvjeravam (pilote) da nemamo problema s njima."

Mnogi piloti, međutim, strahuju da bi mogli biti ubijeni ako se vrate u domovinu.

Prije nego što su ponovo preuzeli vlast, talibani su napadali i ubijali afganistanske pilote koji nisu bili na dužnosti, kako bi otupili afganistanske vazdušne snage.

Od povratka talibana na vlast, grupe za ljudska prava ih optužuju da su po kratkom postupku pogubili, mučili i zatvorili bivše pripadnike afganistanskih snaga bezbjednosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG