Dostupni linkovi

Objava transkripata: Tabloidiziranje političkog života u Crnoj Gori


Ilustracija
Ilustracija
Afera sa prodajom građevinskog zemljišta u Podgorici se sve više komplikuje objavljivanje transkripta razgovora koji su sadržali prijetnje.

Da li je ovo više od sukoba lokalnog biznismena i javnog funkcionera, odnosno, da li javna i politička scena u Crnoj Gori skreće u sivu zonu u kojoj će sve biti dozvoljeno, od tajno snimljenih razgovora, prijetnji, plasiranja neprovjerenih informacija?

U dnevnom listu "Pobjeda", što su prenijeli internet portali u Crnoj Gori u petak je osvanuo transkript razgovora između biznismena Čeda Popovića i poslanika Socijaldemokrtske partije Raška Konjevića u kojem je Popović uputio prijetnju da će o Konjevićevoj porodici objaviti određene podatke, a da Konjević na to upozorava Popovića hapšenjem i podnošenjem krivične prijave. Transkript je objavljen i u tonskoj i u pisanoj formi na internet sajtovima. Neposredan povod za poziv bila je sjednica podgoričkog parlamenta na kojoj je trebalo da se odlučuje o zemljištu za koje je zainteresovana Popovićeva firma Carine. Socijaldemokratska partija čiji je Konjević poslanik, od ranije se protivi namjeri gradonačelnika Miomira Mugoše da Popovićevim Carinama pripadne sporno građevinsko zemljište.

Miomir Mugoša
Miomir Mugoša
Da li je snimanje i objavljivanje telefonskog razgovora obrađeno krivičnim zakonikom pitali smo advokata Zdravka Begovića koji kaže da se taj transkript ne može koristiti kao dokaz za bilo koji postupak, ali da nadležni organi mogu da pokrenu postupak protiv onoga koji je dostavio nelegalan snimak.

"Taj dokaz u krivično pravnom smislu, prema Zakoniku o krivičnom postupku nema vrijednost, budući da nije pribavljen na zakonit način, odnosno nije pribavljen po nalogu nadležnog istražnog sudije, odnosno sudije za istragu i u tom smislu on ne može imati dokaz. Da li je zakonito i da li je neko u sferi prekršaja ili krivične odgovornosti u situaciji ako takav snimak plasira u javnost i dostavi ga sredstvima informisanja? Ja mislim da postoji odgovarajuća ili prekršajna ili krivična odgovornost, budući da nijesam upoznat sa sadržinom tog razgovora ali u svakom slučaju nadležni državni organ po prijavi ili po saznanju može pokrenuti odgovarajući postupak protiv osobe koja je taj snimak dostavila medijima, ili putem elektronske pošte nekom portalu", smatra Begović.

Predsjednik crnogorskog parlamenta i šef SDP-a Ranko Krivokapić razmišlja na sličan način i očekuje reakcije nadležnih.

"Nijesam vidio te transkripte ali bi trebalo vidjeti ko je izvor toga, i utvrditi da li su, za šta postoji velika sumnja u Crnoj Gori, da li su te službe van efektivne demokratske kontrole“, kaže Krivokapić.

A u opoziciji upravo upiru na SDP kao članicu vladajuće koalicije očekujući da doprinese rješavanju ovog slučaja. Goran Danuilović iz Nove

"Definitivno čeka reakciju gospode iz SDP . Mislim da ovu stvar treba da raščistimo i istjeramo do kraja . Pretpostavljam da je vrlo nevesela budućnost svih nas ako tako još postupaju prema poslaniku koji je dio parlamentarne većine. Ili će se tome stati na put ili ćemo svi mi morati da se suočimo sa činjenicom da u očima onih koji misle da imaju moć, ne djelujemo ni malo ozbiljno", kaže Goran Danuilović iz Nove srpske demokratije.

Vasilije Lalošević iz SNP-a iz ugla člana Odbora za odbranu i bezbjednost ukazuje da bi ovakva praksa mogla biti pogubna za javno i političko djelovanje.

Vasilije Lalošević
Vasilije Lalošević
"Definitivno je da je snimak koji se pojavio i transkript razgovora između gospodina Popoviće i gospodina Konjevića objelodanio činjenicu da u Crnoj Gori lagano ulazimo u neku vrstu sive zone gdje će se objavljivati i formalni i neformalni razgovori . Ono što me kao člana Odbora za bezbjednost posebno brine jeste da se to dešava upravo članu odbora gospodinu Konjeviću. Međutim, ključ cijele priče o prisluškivanju i objavljivanju transkripta ipak leži u DPS i SDP i gospodin Konjević ima veliku šansu da otkrije ko je to plasirao", naglašava Lalošević.

No, iako je pozadina ovog sukoba na relaciji Popović - Konjević mnogo šira jer je dio otvorenog sukoba između SDP-a i podgoričkog gradonačelnika Miomira Mugoše, ono što prevazilazi lični, pa čak i partijski sukob, je pitanje da li na crnogorskoj političkoj i javnoj sceni počinju da se koriste metode koje spadaju u domen krivično pravne odgovornosti.

"Moram reći da je i moj utisak da, nažalost, na našoj političkoj sceni postaje sve više legitiman način borbe koji po sebi znači korištenje prljavih sredstava da bi se diskreditovala konkurencija. Nažalost , bojim se da će kompletan politički diskurs u Crnoj Gori otići ka dolje i da ćemo biti sve više svjedoci jednog tabloidiziranja političkog života u kojem će na neki način svako imati legitimno pravo da koristi stvari koje ne bi trebalo da se koriste u redovnom političkom dijalogu", smatra direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović.
XS
SM
MD
LG