Dostupni linkovi

Uklonjena riječ "genocid" sa mezarja, porodice žrtava ogorčene


Nadležne komunalne službe u Višegradu u četvrtak ujutro oko sedam sati, uz asistenciju policije, uklonile spornu riječ "genocid" sa spomenika na mezarju Stražište, a za koji je nadležna opštinska služba izdala nalog da se ukloni. Ovakva odluka donesena je nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje RS odbilo žalbu Medžlisa Islamske zajednice Višegrad na rješenje kojim se traži da se ukloni postavljeni spomenik žrtvama na mezarju "Stražište". Protiv odluke o uklanjanju spomenika bila su bošnjačka udruženja žrtava rata.

Radnici preduzeća „Komunalac“, u pratnji urbanističko – građevinske inspektorice, te uz osiguranje specijalne policije, rano jutros su sa spomenika na višegradskom mezarju Stražište uklonili riječ 'genocid'. Ogorčeni članovi porodica ubijenih Višegrađana i predstavnici udruženja žrtava par sati kasnije na spomenik su postavili novu ploču na kojoj piše 'genocid'.

Iako je uklanjanje dijela natpisa sa spomenika žrtvama genocida u Višegradu bilo najavljeno za osam sati, sve je završeno odmah nakon svitanja, sat ranije. Radnici Komunalca presjekli su katanac na kapiji mezarja Stražište i brusilicom uklonili riječ 'genocid' sa spomenika. Predsjednica udruženja „Žena žrtva rata“ Bakira Hasečić:

„Ja mislim da je preko stotinu policajaca bilo, u raznim uniformama, sa onim svojim maskirnim branicima, isto kao da smo mi teroristi a ne žrtve, stanovnici, građani, koji smo protjerani prisilno odavde iz Višegrada. Njih boli istina, a ta istina je genocid koji je počinjen za šezdeset nepunih dana, ovdje, u Višegradu.“

U vrijeme dok su izvršioci radova radili svoj posao, porodice sahranjenih na Stražištu na putu do Višegrada zadržavala je policija RS. Predsjednica udruženja ubijenih i nestalih civila „Višegrad 92“ Hedija Kasapović:

„Napravljena je čeka od policije RS-a, gore na raskrsnici Pale-Sokolac, gdje je su saobraćajnom policijom bila i dvojica krim-policajaca koji su bili sa kamerama. Vozaču su kompletne dokumente tražili, da bi me taj jedan krim-policajac pitao da li su u autobus natovarene eksplozivne naprave i naoružanje. To isto su pitali i vozača autobusa, te da li su Zelene beretke u autobusu. Čovjek je rekao da su to većinom stariji ljudi, žene.“

Načelnik Općine Slaviša Mišković i poslanik u Skupštini RS Miroslav Kojić na press konferenciji pokušali su opravdati ovakav postupak lokalnih vlasti, pozivajući se na zakon o spomenicima RS. Oni ističu da genocid u Višegradu nije počinjen, niti je dokazan sudskim presudama, te da niko nema pravo da se stavlja u ulogu sudije. S druge strane, povratnici su ogorčeni jer žive u gradu koji je i od Draže Mihailovića, i pored sudske presude da je bio ratni zločinac, napravio heroja i podigao mu spomenik.

Članovi porodica žrtava sa Stražišta danas su na spomenik zalijepili novu ploču sa natpisom genocid.

„Članovi porodica ubijenih će na svakom mezarju postaviti ove ploče, i na novim nišanima će pisati 'genocid'“, kazala je Bakira Hasečić.

Stražište, na kojem je ukopano više od 150 žrtava ratnih zločina, u vlasništvu je Medžlisa IZ Višegrad. Predsjednik Bilal Memišević, nakon današnjih dešavanja, najavio je tužbu:

Ovo je demonstracija sile. Ovdje je kompletan sistem na usluzi ispunjavanja hirova SDS-a. Mi se nalazimo na privatnoj imovini Rijaseta IZ BiH. Na privatnu imovinu ne smije se ući bez sudskog naloga. Ova gospoda ovdje napravila su krivični prestup i mi ćemo protiv istih pokrenuti krivični postupak. Ovim činom, ovim djelom, oni su oskrnavili imovinu Islamske zajednice.“
  • 16x9 Image

    Alen Bajramović

    Rođen je u Minhenu 1974. godine. Novinarstvom se počeo baviti 1996. u Radio-televiziji Goražde, gdje je obavljao dužnost urednika Informativnog programa. Autor je prvih međuentitetskih radijskih projekata u BiH.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG