Dostupni linkovi

Pandemija COVID-19 daleko od završene, poručio šef SZO


Dok raste broj hospitalizovanih i raste prenos COVID-19, vlade treba da primenjuju oprobane mere kao što je nošenje maske, poboljšane ventilacije, protokole testiranja i lečenja, poručio je šef SZO (foto: Muškarac sa maskom u Džakarti, Indonezija)

Pandemija COVID-19 "daleko je od završene", izjavio je direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Kada virus pravi prodor treba da ga potisnemo. Pandemija COVID-19 daleko je od završene", rekao je šef SZO na konferenciji za novinare u Ženevi.

Dok raste broj hospitalizovanih i raste prenos COVID-19, vlade treba da primenjuju oprobane mere kao što je nošenje maske, poboljšane ventilacije, protokole testiranja i lečenja, dodao je on.

On je govorio na margini objavljivanja rezultata poslednjeg sastanka Hitnog komiteta SZO za COVID-19, održanog u petak prošle nedelje.

SZO je objavila da se pandemija COVID-19 zadržava na nivou "hitne situacije za javno zdravlje međunarodnog dometa", što je najviši nivo uzbune organizacije, na osnovu jednoglasne odluke Komiteta.

Komitet je ukazao na pad broja testiranih i genomskog testiranja što, kako je navedeno, sve više otežava procenu uticaja sojeva COVID-19, i ukazao da je "aktuelni nadzor pandemije neadekvatan", prenosi Beta pozivajući se na AP.

Komitet je ukazao na skorašnji porast broja slučajeva COVID-19 u raznim oblastima sveta kao i na to da nedostaje uvođenje prilagođenih mera za javno zdravlje u oblastima pogođenim ponovnim porastom broja slučajeva.

XS
SM
MD
LG