Dostupni linkovi

Šef SZO: Američka zabrana abortusa je neuspeh koji će koštati živote


"Nismo očekivali ovo od SAD", rekao je Gebrejesus dodajući da brine da je odluka Vrhovnog suda "korak unazad"

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus kritikovao je odluku Vrhovnog suda SAD da poništi presudu kojom se daje pravo na abortus nazivajući odluku "neuspehom" koji bi mogao koštati žitvote. Gebrejesus je izjavio da decenije naučnih podataka dokazuju da pristup bezbednom i legalnom abortusu spašava živote.

"Dokazi su neoborivi. Ograničavanje abortusa vodi žene i devojčice ka nebezbednim abortusima koji rezultiraju komplikacijama, čak i smrću", rekao je on.

Dodao je da bezbedan abortus treba shvatiti kao zdravstvenu zaštitu i upozorio da bi ograničavanje pristupa nesrazmerno pogodilo žene iz najsiromašnijih i najmarginalizovanijih zajednica.

"Nismo očekivali ovo od SAD", rekao je Gebrejesus dodajući da brine da je odluka Vrhovnog suda "korak unazad", prenosi Beta pozivajući se na AP.

Glavna naučnica SZO Sumija Svaminatan izjavila je da je stav zdravstvene agencije Ujedinjenih nacia o abortusu zasnovan na decenijama prikupljanim podacima iz brojnih zemalja.

"Znam iz sopstvenog iskustva, radeći u Indiji, da je pristup bezbednom abortusu spasonosna mera. Uskraćivanje ženi pristupu abortusu je kao da se nekome uskraćuje lek koji spasava život", rekla je.

Kazala je da bi zabrane abortusa malo doprinele smanjenju broja procedura, dok će se žene koje se podvrgnu nebezbednim abortusima izložitu riziku od razvoja fatalnih infekcija krvi.

Nakon što je odlukom Vrhovnog suda u petak 24. juna uklonjeno ustavno pravo američkih žena na abortus klinike su počele da se zatvaraju u nekim američkim državama. Očekuje se da će oko polovine država uvesti nova ograničenja ili zabrane nakon što je sud poništio svoju 50-godišnju odluku Roe protiv Wadea.

A 13 država ima takozvane zakone o pokretanju koji će zabraniti abortus u roku od 30 dana.

Predsednik SAD Džo Bajden opisao je presudu kao "tragičnu grešku".

XS
SM
MD
LG