Dostupni linkovi

SZO na hitnom sastanku o eboli


Prizor iz Liberije, komunalni radnik odstranjuje tijelo zaraženo ebolom, 13. oktobar 2014.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) održava hitan sastanak o epidemiji ebole. Na tom okupljanju će biti procijenjeni dosadašnji napori da se širenje virusa stavi pod kontrolu, iako se ova opasna zaraza nastavlja širiti u najteže pogođenim zemljama Zapadne Afrike.

Uoči sastanka SZO iz Sjedinjenih Američkih Država stižu nove mjere predostrožnosti, a u Sijera Leonu uveden je policijski čas.

Nove mjere koje su uvele SAD predviđaju da putnici iz Liberije, Gvineje i Sijera Leonea mogu doći samo na pet aerodroma koji su spremni za reagovanje.

Dakle iz tih se država u SAD mogu sletjeti samo na aerodrome O’Hara u Čikagu, JFK u Nuvarku, i po jedan aerodrom u Vašingtonu i Atlanti, nakon čega će proći detaljan nadzor. Biće im među ostalim izmjerena i tjelesna tempertura iako stručnjaci kažu da je malo vjerovatno da to ima nekog uticija.

Nove mjere su ipak uvedene zbog straha u SAD nakon što su tri osobe bile zaražene, a jedna umrla od virusa ebole.

Dosadašnji broj žrtava ebole dostigao je 4500 i to većinom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Svjetska zdravstvena organizacija se uočava sa žestokim kritikama da se reagovalo veoma sporo na širenje virusa.

Jeh Johnson
Jeh Johnson

Sekretar američke agencije Domovinska sigurnost, Jeh Johnson rekao je da vlasti sarađuju sa avio kompanijama da bi uvedene restrikcije izazivale što manje problema u saobraćaju.

Direktnih letova iz Liberije, Sijera Leona i Gvineje za SAD nema.

Johnson kaže da nadležni rade sve da identifikuju svakog ko je bio u nekoj od ovih kritičnih zemlja u proteklih 21 dan.

U međuvremenu, policijski sat je uveden u Sijera Leoneu nakon što je dvoje ljudi ubjeno u zasjedi u utorak.

Nemiri su počeli u gradu Koidu, protestima protiv pokušaja da se 90-ogodišnja žena stavi u karantin.

BBC-jev izvještač iz Sijera Leonea naveo je da je žena u međuvremenu umrla kao i da nije jasno da li je ili nije bila zaržena virusom ebole.

(Sijera Leone: Ebola karanteni)

Istovremeno, porodica Tomasa Erica Duncana, Liberijca koji je umro u SAD ranije ovog mjeseca, saopštila je da je bolnica u Teksasu odbila njihov zahtjev da im predaju informaciju o tretmanu pod kojim je bio.

Ova izjava stiže nakon izražanih sumnji da je osoblje Prezbiterijan bolnice u Dalasu napravilo propust prilikom liječenja.

"Niti jedna od primijenjenih procedura nije razmatrana u razgovoru sa porodicom", rekao je novinarima AP, rođak Josephus Weeks.

Na današnjem sastanku SZO treba razmotriti da li su do sada preduzete mjere dale rezultate.

Prve serije eksperimentalne vakcine protiv ebole trebalo bi da stignu u Švajcarsku, navodi BBC-jev izvještač iz Ženeve. No, u potpunosti testirana i odobrena vakcina prema očekivanjima neće biti dostupna još mjesecima, a možda ni godinama.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG