Dostupni linkovi

SZO osudila šokantne nejednakosti u pristupu vakcinama


Soveto, Južnoafrička Republika
Soveto, Južnoafrička Republika

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osudila je danas "šokantne nejednakosti u pristupu vakcinama" protiv Covida-19, na otvaranju godišnjeg virtuelnog sastanka afričkih ministara zdravlja.

"U svetu je 140 zemalja vakcinisalo najmanje deset odsto svoje populacije, ali na našem kontinentu, samo četiri zemlje su mogle da ostvare taj cilj zbog šokantnih nejednakosti u pristupu vakcinama", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus, prenosi Beta.

On je kazao da kriza vezana za vakcine pokazuje osnovnu slabost koja je u korenu pandemije - "nedostatak svetske solidarnosti i delenja, delenja informacija, podataka, bioloških uzoraka, resursa, tehnologije i alatki".

Da bi se pojačala svetska solidarnost šef SZO poziva afričke zemje da podrže uspostavljanje međunrodnog ugovora ili nekog drugog pravnog instrumenta koji bi omogućio poboljšanje međunarodne saradnje u odgovoru na pandemiju.

Preko programa Kovaks isporučeno je 40 miliona doza vakcina afričkim zemljama što predstavlja mali delić potrebnih doza za zaštitu stanovništva koje je i dalje pod rizikom ozbiljnog obolevanja i umiranja vezanih za kovid-19, rekla je generalna direktorka SZO za Afriku Mačidiso Moeti.

"Duboko žalimo kašnjenja i teškoće u poštovanju sporazuma zbog nepredviđenih događaja za vreme pandemije. Izvukli smo brojne lekcije", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG