Dostupni linkovi

SZO odobrila indijsku vakcinu Covaxin za hitnu upotrebu


Ampula vakcine Kovaksin koju je odobrila SZO za hitnu upotrebu

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je u sredu, 3. novembra, za hitnu upotrebu antikovid vakcinu proizvedenu u Indiji, preparat koji su indijska regulatorna tela odobrila i pre nego što je potpuno završeno testiranje za njenu bezbednost i efikasnost, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

SZO je saopštila da je odobrila vakcinu Kovaksin (Covaxin) koju proizvodi indijska kompanija "Barat biontek" (Bharat Biotech).

"Odobrenjem ove vakcine za hitnu upotrebu proširuje se dostupnost vakcina, najefikasnijih medicinskih sredstava koja imamo da okončamo pandemiju", rekla je doktorka Mariandjela Simao, pomoćnica generalnog direktora SZO.

Kovaksin je proizveo Barat Biotek zajedno sa Indijskim savetom za medicinska istraživanja, vodećeg istraživačkog tela zemlje. Pravi se sa umrtvljenim korona virusom da podstakne imuni odgovor i daje se u dve doze.

SZO je navela da je ustanovljeno da je vakcina efikasna oko 78 odsto u sprečavanju COVID-a 19, i da je "izuzetno pogodna" za siromašne zemlje zato što se mnogo lakše skladišti.

Grupa stručnjaka koje je angažovala SZO navela je da nema dovoljno podataka o bezbednosti i efikasnosti vakcine kod trudnica i da se planiraju studije koje će se baviti tim pitanjem.

Indijsko regulatorno telo za lekove dalo je odobrenje za upotrebu Kovaksina u januaru, više meseci pre nego što su završena proširena testiranja na ljudima, zbog čega su stručnjaci bili zabrinuti da je odobrenje preuranjeno.

Kompanija Barat Biontek objavila je rezultate u julu koji su pokazali da je vakcina efikasna oko 93 odsto u sprečavanju teškog oblika COVID-a 19 i oko 65 odsto efikasna protiv infekcije od zaraznijeg delta soja.

Indijski premijer Narendra Modi je primio prvu od dve doze u martu. Do sredine oktobra dato je 110 doza, prema čemu je taj antikovid preparat po broju datih doza drugi u Indiji posle Astrazeneke.

Kompanija je imala probleme sa povećanjem proizvodnje. Ona nije dala podatke o sadašnjoj proizvodnji mada je ranije navela da joj je cilj da dostigne godišnji kapacitet od milijardu doza do kraja 2021. godine.

Kompanija je navela da je još nekoliko zemalja uključujući Brazil, Filipine, Iran i Meksiko odobrilo njihovu antikovid vakcinu, javlja agencija Asošijejted pres.

Kovaksin je sedma vakcina koja je dobila podršku od SZO, poslije mRNK vakcina kompanija Fajzer i Moderna, vektorskih vakcina kompanija Astra Zeneka i Džonson i Džonson, te kineskih neaktivnih vakcina koje su napravii Sinovak i Sinofarm.

XS
SM
MD
LG