Dostupni linkovi

Swoboda: Pregovori mogu biti zaključeni do lipnja


Hannes Swoboda i Jadranka Kosor daju zajedničku izjavu za medije, 14. ožujak 2011.
Hannes Swoboda i Jadranka Kosor daju zajedničku izjavu za medije, 14. ožujak 2011.
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda u ponedjeljak je u Zagrebu ohrabrio hrvatsku Vladu da koncentrira napore na dovršetak pristupnih pregovora s Europskom unijom.

„Vani je proljeće, većina pregovaračkog posla je obavljena, i vjerujemo da do lipnja pregovori mogu biti zaključeni,“ poručio je Swoboda nakon razgovora sa premijerkom Jadrankom Kosor.

„Ovo je jasna poruka cijele Europske unije Hrvatskoj – usredotočite napore kako biste postigli očekivani datum“, kazao je on.

„To nije nimalo lak posao! Pred vama je do lipnja još mnogo posla, i ovdje sam kako bih pomogao definirati koji su još koraci u borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa i kompleksu izbjegličkih pitanja potrebni za zaključenje pregovora u lipnju,“ kazao je Swoboda.
Hannes Swoboda u Zagrebu, 14. ožujak 2011.

On se složio s ocjenom premijerke Kosor kako su aktualni protuvladini prosvjedi dio demokracije, ali se osobno – kako su mnoge parole na prosvjedima antieuropski usmjerene – založio za veći angažman nevladinih udruga na promoviranju europskih vrijednosti, kako bi hrvatski pristupni referendum imao snažnu proeuropsku većinu.

Povodom njegove izjave kako bi prvo trebalo završiti pregovore, a onda se baviti izborima, što je razljutilo šefa hrvatskih socijaldemokrata Zorana Milanovića, Swoboda je kazao kako se ne želi miješati u hrvatske unutarnje stvari.

„Ne miješam se u pitanje izbora, ali vrlo jasno želim reći kako mi želimo da svi u Hrvatskoj kao svoj glavni cilj vide završetak pregovora. Konačni je cilj to da želimo Hrvatsku kao članicu Europske unije“, poručio je Swoboda.

Očekujemo da vlada radi 24 sata

Hrvatska premijerka izvijestila je da Vlada ubrzano ostvaruje akcijski plan napravljen na temelju najnovijeg izvješća o hrvatskom napretku u pregovorima.

„Vjerujem da ćemo sve što smo sami sebi postavili kao cilj i u tome planu ostvariti na vrijeme. Svakako, izrazila sam želju da naši pregovori završe do lipnja“, kazala je premijerka.

Swoboda, koji je u Hrvatsku stigao sa članovima Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, sastao se i sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Pusić: Mislim da je svima jasno da nema ničega što mi ne bi mogli završiti što se uvjeta tiče do lipnja.

Oporbena predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić kaže kako Ministarstvo pravosuđe i Ministarstvo regionalnog razvoja, koje se brine za zbrinjavanje Srba povratnika, mogu do konca svibnja obaviti četiri preostale zadaće iz poglavlja 23 – Pravosuđe i ljudska prava, a potom je na predsjedniku države i premijerki da lobiraju u državama članicama Europske unije.

Neven Mimica, 14. ožujak 2011.
"Moje je mišljenje da tu ima jedan izrazito mali broj zemalja koje još imaju dvojbi oko toga možemo li mi završiti pregovore u lipnju. Međutim, mislim da je svima jasno da nema ničega što mi ne bi mogli završiti što se uvjeta tiče do lipnja, a mogli bi eventualno do listopada, jer samo se ta dva datuma spominju“,
navodi Pusić.

„Nikome nije u interesu da se pregovori odulje,“ kazao je nakon razgovora sa Swobodom i oporbeni predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica.

„Zbog toga od Vlade očekujemo da zbilja napravi sve – da radi i 24 sata, da radi koliko treba – da pregovori završe u lipnju ove godine. Mislim da to u ovom trenutku mora biti opcija kojoj trebaju pripomoći sve političke stranke u Hrvatskoj. Zbog toga niti jedna relevantna politička stranka u Hrvatskoj ne govori o održavanju izbora prije lipnja“, kazao je Mimica.
XS
SM
MD
LG