Dostupni linkovi

Swoboda: Pristup Hrvatske u EU važan i za regiju


Hannes Swoboda
Hannes Swoboda
Pristup Hrvatske Europskoj uniji važan je za Hrvatsku, ali je isto tako važan i za regiju - istakao je u Zagrebu izvjestitelj u Europskom parlamentu za Hrvatsku Hannes Swoboda, gdje mu je hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio visoko državno odličje, 'Red kneza Branimira s ogrlicom', za nesebičnu podršku Hrvatskoj na putu u EU.

Hrvatska je proteklih godina, ostvarila značajan napredak, problema još ima u pravosuđu, brodogradnji, a na njihovom otklanjanju rade i hrvatski i europski duznosnici, istakao je Swoboda.

Što se tiče samog datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Swoboda je kazao kako bi se trebalo držati predviđenog datuma, a to je proljeće iduće godine, u vrijeme mađarskog predsjedanja Europskom unijom.

„Glavna su pitanja, ponovio je Swoboda, pravosuđe i pravosudna reforma, suradnja s Haškim sudom i,"
kako je dodao, "vrlo je važno, ne samo donijeti zakone, nego ih i primijeniti."
Nadamo se da će dobar primjer Hrvatske imati funkciju svojevrsnog 'svjetlećeg tornja' ostalim državama u regiji, rekao je Hanes Swoboda.

Swoboda je izrazio zadovoljstvo politikom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića prema zemljama regije.

“Napravili ste," kazao je, "uz ostalo, puno koraka na poboljšanju regionalne suradnje i treba jasno dati do znanja i drugim zemljama regije, da, ukoliko ispune uvjete i učine onaj napor koji je učinila Hrvatska, da i one imaju mjesto u Europskoj uniji.“

Na konkretno pitanje o šansama Srbije i Bosne i Hercegovine Swoboda je kazao kako su te zemlje, na žalost još iza Hrvatske, a "željeli bismo," istakao je, "da stignu čim prije".

„Bosna i Hercegovina ovisi o izborima, a Srbija ima osjetljivo pitanje Kosova za čije su rješavanje," kaže Swoboda, "potrebni umjereniji i razumniji osjećaji."

„Nadamo se da će dobar primjer Hrvatske imati funkciju svojevrsnog 'svjetlećeg tornja' ostalim državama u regiji“, istakao je u Zagrebu europski diplomat, zahvaljujući na visokom priznanju koje je dobio od hrvatske države
XS
SM
MD
LG