Dostupni linkovi

Svjetski stručnjaci traže od Pavića spomenik ubijenim Prijedorčanima


Marko Pavić
Marko Pavić
Niz svjetskih stručnjaka, te predstavnika udruženja za ljudska prava, i žrtve uputili su otvoreno pismo gradonačelniku bosanskohercegovačkog grada Prijedora Marku Paviću u kojem zahtjevaju javno obilježavanje i memorijal Hrvatima i Bošnjacima, stradalim u prvoj polovici devedesetih godina.

„Gradonačelniče Pavić, više od dvadeset godina nakon sukoba u Bosni i Hercegovini, zemlja i dalje otkriva one koji su nestali u raširenom nasilju. Nedavni izvještaji navode da je u masovnoj grobnici otkrivenoj u Tomašici, u općini Prijedor gdje ste Vi gradonačelnik – na desetine, ako ne i na stotine civilnih žrtava nestalih 1992.godine tijekom kampanje etničkog čišćenja upravljanog od strane vlasti bosanskih Srba prema njihovim hrvatskim i bošnjačkim susjedima“, stoji u uvodu pisma trinaestorice eminentnih svjetskih stručnjaka iz svih dijelova svijeta.

U pismu se podsjeća kako je tijekom domaćih i međunarodnih suđenja utvrđeno da je ubijeno i nestalo više od 3000 građana Prijedora te da su cijeli svijet obišle slike logora kao što su Trnopolje, Omarska i Keraterm „koji su još uvijek oznaka za horor“.
Od tisuća ljudi koji su odvedeni u te logore još je 1200 onih za kojima se traga od 1992.godine.

„U svojoj ulozi gradonačelnika za sada ste odbili dozvoliti memorijalno obilježavanje spomenikom u Prijedoru i osobno ste spriječili inicijativu da se spomenik izgradi na mjestu logora Omarska“, stoji u optužujućem pismu u kojem se navodi i da Pavić vodi kampanju protiv žrtava i njihovih obitelji, između ostalog i uzimanjem na metu onih koji spominju riječ „genocid“.

Gradonačelnika Prijedora se podsjeća da, s druge strane, on aktivno zastupa izgradnju memorijalnih spomenika za pale srpske borce i civile, čime između ostalog - aktivno potiskuje sjećanje na nesrpske žrtve.

Međunarodni stručnjaci pozvali su Pavića da u suradnji sa žrtvama pokrene građenje spomen obilježja u Prijedoru, kao i u Omarskoj u suradnji s tvrtkom koja trenutno posjeduje mjesto gdje bi ga trebalo izgraditi (Arcelor Mittal). U pismu koje je poslano na više međunarodnih institucija, najjačim zemljama svijeta kao i Visokom predstavniku u BiH - zatraženo je također od Pavića - da povuče mjere koje provodi protiv udruženja žrtava i aktivista za ljudska prava.

Od gradonačelnika je zatraženo da odustane od politikanstva i organizira javne rasprave te edukacije o stvarnim događajima 1992-1995 „jer istina o zločinima i sjećanje moraju biti temelj jednakosti za sve građane te za vladavinu prava“.

Potpisnici pisma:

David Tolbert, President of the International Center for Transitional Justice
Juan Mendez, UN Special Rapporteur on torture and other cruel, inhuman or degrading treatment or punishment
Elizabeth Silkes, Executive Director, International Coalition of Sites of Conscience
Sahr Muhammedally, Center for Civilians in Conflict
Gaston Chillier, Executive Director, Center for Legal and Social Studies, Argentina
Ricardo Brodsky Baudet, Executive Director, Museum of Memory and Human Rights, Chile
Youk Chhang, Director, Documentation Center of Cambodia
Wadad Halwani, President of the Committee of the Families of the Kidnapped and Disappeared, Lebanon
Camilo González Posso, Director, Centro de Memoria, Paz y Reconciliación, Colombia
José Pablo Baraybar, Director, Peruvian Forensic Anthropology Team, Peru
Shirley Gunn, Khulumani Support Group and Human Rights Media Centre, South Africa
Kate Turner, Director, Healing Through Remembering, Northern Ireland
Freddy Pecerelli, Director, Guatemalan Forensic Anthropology Foundation, Guatemala
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG