Dostupni linkovi

Svjetski ljekari u Budvi o rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji


Foto: zoomzg
Jeste li znali da se najnovija metoda rekonstruktivne i estetske hirurgije bazira na upotrebi pacijentovog sala? O tome i drugim inovacijama na polju ove grane medicine na kongresu u Budvi razgovara nekoliko stotina svjetskih hirurga koje je okupilo balkansko Društvo za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, čiji je najmlađi član od nedavno i Crna Gora.

Jedno do revolucionarnih dostignuća plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije je korišćenje viška sala za obnovu dijelova tijela. Tu metodu je predstavila profesorica Marita Ajzman – Klajn iz Njemačke

"Riječ je o regenerativnoj plastičnoj hirurgiji, a ona se umjesto na korišćenju i ugradnji implantata temelji na sposobnosti tijela da se regeneriše. Budući da u našim zemljama imamo puno ljudi sa prekomjernom težinom, resurs ove vrste plastične hirurgije je univerzalan. To znači da možemo koristiti salo kojeg želimo da se oslobodimo za dijelove tijela koje želimo da regenerišemo. Tu salo ne služi samo za popunjavanje već istovremeno ima kapacitet da regeneriše tkivo, ali i podmlađuje", navela je ona.

Profesorica Marita Ajzman – Klajn je ovu revolucionarnu metodu prikazala na primjerku estetsko hirurškog zahvata pri odstranjivanju raka dojke. No, dodaje da predstoji još istraživanja koja će pokazati koliki su limiti ovako korištenog sala kao i kod kojih malignih oboljenja ova metoda neće dati jednako uspješne rezultate.

"Predstoji nam dug put, ali već sada možemo ovu metodu preporučiti pacijentima".

Doktori plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije su predstavili dostignuća i na polju lasera, matičnih ćelija, krano-facijalne rekonstrukcije i regeneracije tkiva, a široj javnosti poručuju da ova vrsta hirurgije nije samo u službi ljepote

"Plastična hirurgija nema samo estetsku funkciju već ima ljekarsku, rekonstruktivnu funkciju, ali može spasiti od smrti", kaže grčki hirurg Andreas Jakometis.

Za Crnu Goru ova grana medicine može imati i turistički značaj, kaže jedan od čelnika balkanskog udruženja, doktor Milan Colić iz Beograda.

"Budući da se trendovi plastične i estetske hirurgije razvijaju i u Crnoj Gori ja sam ubeđen da će Crna Gora uskoro stati u taj globalni niz, a sve u cilju da nekim medicinskim turizmom privuče ne samo naše već i pacijente iz inostranstva koji bi dolazili ovde i operisali se po mnogo povoljnijim cenama nego što su u Italiji ili nekoj drugoj zemlji EU", navodi on.
  • 16x9 Image

    Jasna Vukićević

    Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

XS
SM
MD
LG