Dostupni linkovi

Sahranjen Sharon, svjetski lideri odali počast


Bivši izraelski premijer Ariel Sharon sahranjen je u ponedjeljak poslije podne na porodičnom imanju na jugu Izraela, u pustinji Negev, nedaleko od pojasa Gaze. Sharon je sahranjen uz vojne počasti, a od njega su se pozdravili sinovi Gilad i Omri kao i načelnik Generalštaba izraelske vojske Beni Ganc.

Diplomati i predstavnici Vlada iz cijelog svijeta također su se okupili da odaju počast političaru koji je umro u subotu, u 85-oj godini života.

Sharon će počivati pored svoje supruge Lily na Havat Šikminu, u blizini njihova doma na jugu izraelske pustinje Negev.

Potpredsjednik SAD, Joe Biden, koji je predstavljao Sjedinjene države na posebnoj komemoraciji u izraelskom Knesetu, označio je Sharona kao čovjeka čija je„zvijezda“ bila simbolom sigurnosti i preživljavanja izraelske države.

"Sigurnost ovog naroda bila je oduvijek Arikova misija, njegov doprinos budućnosti Jevreja, zadnjih trideset i narednih 300 godina."

„Sharon je bio kompleksna ličnosrt koja je u svoje vrijeme proizvodila kontroverze, pa čak i oštre kritike“, kazao je Biden dodavši da će „istorija ocijeniti kako su to bila i vrlo kompleksna vremen“.

U svom govoru izrelaski predsjednik Šimon Perez je rekao da Sharon nije nikada posustao u odbrani Izraela.

„Zemlja iz koje si potekao toplo će te dočekati i zabilježiti u istoriji naroda kojem si ostavio nezaboravan pečat“, kazao je Perez.

Povorka, koja je iz Kneseta krenula ka mjestu vječnog počinka Ariela Sharona, zaustavila se kod spomen-područja Latrun, zapadno od Jeruzalema, gdje je Sharon, 1948. godine ranjen u arapsko-izraelskom ratu.

Brojni svjetski čelnici poslali su telegrame sućuti. Među njima i američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle, bivši američki predsjednik George W. Bush - koji je bio na dužnosti istovremeno kada je i Sharon bio premijer. Bush mlađi nazvao ga je „hrabrim čovjekom i prijateljem“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je takođe rekao da Sharon bio veliki prijatelj Rusije, a njemačka kancelarka Angela Merkel okarakterizirala ga je kao "izraelskog patriotu".

Britanski premijer David Cameron odao je počast "hrabrim odlukama" koje je napravio prema bliskoistočnom mirovnom procesu, i nazvao ga jednom od najznačajnijih figura u povijesti Izraela, a francuski predsjednik Francois Hollande pohvalio je Sharonov "izbor da se okrene dijalogu s Palestincima, nakon svoje duge vojne karijere“.

Jedino je palestinska grupa Hamas pozdravila Sharonovu smrt, nazivajući ga zločincem „čije su ruke prekrivene palestinskom krvlju“ zbog čega je trebao biti izveden pred sud za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG