Dostupni linkovi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH bio pozvan u Davos, ali nije otputovao


Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija pozvan je u Davos, na Svjetski ekonomski forum, ali nije otputovao, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Tegeltijina savjetnica Nataša Sjerić.

Na Forum u Davosu, koji se ove godine održava poslije dvogodišnje pauze zbog pandemije COVID-19, stigli su lideri svih država Zapadnog Balkana, osim predstavnika iz BiH.

Predsjedavajući Tegeltija dobio je poziv za Davos, ali "iz opravdanih razloga nije bio u mogućnosti da putuje", potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) savjetnica predsjedavajućeg Nataša Sjerić.

Lideri Zapadnog Balkana su u srijedu u Davosu potvrdili da žele ojačati bilateralnu saradnju, pri čemu su svi posebno apostrofirali Crnu Goru, kroz bilateralne susrete.

Crnogorski premijer Dritan Abazović prvi put je na skupu u Davosu kao predsjednik vlade te države i u odvojenim susretima je razgovarao sa svim liderima Zapadnog Balkana ponaosob.

Zajednički susret lidera upriličen je na sesiji "Diplomatija i dijalog na Zapadnom Balkanu", iza zatvorenih vrata u srijedu (25. maja).

Razgovarano je o tome kako vlada i biznis mogu da rade zajedno na jačanju otpornosti regiona i obezbjeđivanju njegovih veza sa ključnim partnerima u vrijeme povećanog geopolitičkog rizika, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Na sesiji su učestvovali premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti), te predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i premijer Grčke Kirjakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis).

Sesiji sa liderima Zapadnog Balkana prisustvovali su i specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno Baso (Odile Renaud-Basso), potpredsjednica Evropske investicione banke Đelsomina Viljoti (Gelsomina Vigliotti), te predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende.

XS
SM
MD
LG