Dostupni linkovi

Svjetski dan zaštite vode: Briga o okolišu vraća se u čaši pijaće vode


Dženita Duraković

Globalna pažnja je svake godine, na današnji dan, usmjerena na važnost vode, te se poziva na održivo upravljanje vodenim resursima. Veliki su problemi s kojima se svijet suočava kada govorimo o vodi, mi ne znamo koliko smo sretni što je imamo, i pitke i kvalitetne, što na žalost ne znamo da cijenimo. I ne samo da ne znamo da cijenimo, nego i uništavamo ono što nam je priroda nesebično dala. Opšte je mišljenje da je Unsko-sanski kanton u Bosni i Hercegovini najdalje odmakao kada govorimo o ekološkoj osviještenosti pa tako i zaštiti voda. Ipak ima primjedbi na monitoring vode za piće te na deklarativnu ekološku opredjeljenost, kao i na odsustvo integralnog upravljanja vodama.

Prigodnim sadržajima i ove godine Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona obilježiće 22. mart, Svjetski dan voda, a užoj publici namijenjen je i stručni dio, na kojem će biti prezentirani rezultati nedavno provedene ankete čiji rezultati govore da građani ovog dijela Bosne i Hercegovine i nemaju baš apsolutno povjerenje u kvalitet vode koju pijemo.

Mišljenja su podijeljena: 50 posto ispitanika vjeruje da pije zdravstveno ispravnu vodu, dok je druga polovica sumnjičava. Jasmina Cepić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK smatra:

„Mi ne možemo reći da smo zadovoljni, ne možemo reći da je monitoring kvalitete vode za piće zadovoljavajući, posebno kada su u pitanju oni parametri koji zahtijevaju vrlo složene analize koje se i ne mogu uraditi unutar granica BiH. Smatramo da monitoring nije potpun i da se mora nešto uraditi na polju vodooprskrbe ruralnih područja gdje ljudi koriste vodu sa lokalnih vodovoda. Tu zapravo i nemamo uvida u zdravstvenu ispravnost.“

Iako USK slovi kao kanton broj jedan kada je u pitanju svijest o zaštiti okoliša, prije svega vode, direktorica Cepić naglašava kako bi se, ne samo deklarativno već i realno, puno više trebalo pozabaviti ovim važnim pitanjem. Voda je, smatra Cepić, osnova za razvoj svih drugih vrsta privređivanja. U Zavodu tako kontinuirano provode aktivnosti kako bi, prije svega mališanima, ukazali na značaj zaštite voda.

„Zaista mislim da treba konačno da se uključe svi relevantni subjekti, oni koji donose odluke i lokalna samouprava i lokalna zajednica, da bi se riješio ovaj egzistencijalno značajan problem. Često se deklarativno izjašnjavamo kao ekološki opredijeljeni, međutim, u svakodnevnom životu se, nažalost, ne ponašamo tako. A to nam se svakako vraća u čaši vode koju pijemo. Kroz edukativne sadržaje pokušavamo uticati na najmlađu populaciju Unsko-sanskog kantona, na djecu predškolskog i školskog uzrasta, da bar kod tih mlađih generacija ojačamo tu ekološku svijest.“

'Unski smaragdi', eko udruženje koje skoro tri decenije radi na ekološkom obrazovanju, prije svega djece ali i odraslih, u saradnji sa Privrednom komorom USK, Pedagoškim zavodom, osnovnim i srednjim školama, te dječijim vrtićima općine Bihać, istim povodom organizira manifestaciju pod motom 'Gospodarenje otpadnim vodama'.

„Treba skrenuti pažnju javnosti koliko je potrebno integralno upravljati vodama, ne u smislu nekih administrativnih političkih granica“, zaključuje Mijasa Dupanović, predsjednica udruženja.
XS
SM
MD
LG