Dostupni linkovi

Svjetski dan srca - koraci do zdravog života


Akcija Svjetske kardiološke federacije
Akcija Svjetske kardiološke federacije
Svjetska kardiološka federacija svake godine, posljednje nedelje u septembru obilježava Svjetski dan srca. Prvi put bilo je to 24.09.2000.

Iako medicina bilježi veliki napredak u ovoj organizaciji ističu da i dalje u svijetu umire 17,2 milijuna ljudi od srčanog i moždanog udara.

Cilj im je pomoći ljudima da žive duže i kvalitetnije kroz prevenciju i kontrolu bolesti srca i moždanog udara, što se posebno odnosi na zemlje sa niskim i srednjim primanjima.

Moto ovogodišnjeg svjetskog dana je: “Radim za srce”.

Članovi Svjetske kardiološke federacije čini oko 200 kardioloških udruženja iz više od 100 zemalja Amerike, Afrike, Azije i Europe.

Preko 80 posto prijevremenih smrti od bolesti srca moguće je spriječiti otklanjanjem glavih rizičnih faktora, prije svega pušenja, nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti.

Ove godine svojim aktivnostima žele potaknuti ljude da “surađuju sa svojim srcem.”

Savjeti

Preuzmite nadzor nad zdravljem vlastitog srca, poručuju iz Svjetske kardiološke federacije i neka vam ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana srca bude motiv za preuzimanje ovih 10 jednostavnih koraka do zdravog i kvalitetnog života:

1. Zdrava ishrana – jedite najmanje pet obroka voća i povrća dnevno, te izbjegavajte prerađenu hranu koja uglavnom ima visoku koncentraciju soli u sebi.

2. Budite aktivni i preuzmite nadzor nad zdravljem vlastitog srca – samo 30 minuta fizičke aktivnosti pomaže u sprečavanju srčanog i moždanog udara.

Plakat na ulicama Sarajeva, Foto: Midhat Poturović
3. Odrecite se pušenja – rizik koronarne bolesti vašeg srca prepolovit će se i vremenom će doći na “normalu”.

4. Vodite računa o zdravoj tjelesnoj težini – smanjenje prekomjerne težine, smanjene unosa soli u organizam smanjuje i krvni tlak. Visok krvni tlak jedan je od glavnih uzročnika srčanih bolesti i moždanog udara.

5. Saznajte svoje idealne “brojeve” – posjetite zdravstvenog stručnjaka koji će vam izmjeriti krvni tlak, visinu šećera i kolesterola, te izračunati vašu idealnu težinu. Kad saznate svoj rizik možete, uz pomoć lječnika, planom djelovanja spriječiti kardiovaskularna oboljenja.

6. Pažnja na količinu alkohola koju pijete – Ograničite količinu alkohola, jer od njega osim jetre, gušterače, mozga strada i srce.

7. Na radnom mjestu insistirajte na okruženju bez duhana – zahtijevajte zabranu pušenja i podržite sve metode prestanka pušenja onima koji to žele.

8. Vježbajte i na radnom mjestu – ukoliko je moguće vozite se do radnog mjesta biciklom, koristite stepenice, na pauzi za ručak prošetajte 5-10 minuta.

9. Birajte zdravu hranu – zahtijevajte u kantinama na radnom mjestu serviranje zdrave i kvalitetne hrane.

10. Potrudite se da imate trenutke bez stresa – iako nije dokazano da je stres izravni uzročnik srčanog oboljenja, ono što je sigurno je njegova povezanost sa pušenjem, pretjeranim unosom alkohola, koji direktno ugrožavaju naše srce.
XS
SM
MD
LG