Dostupni linkovi

Svjetska banka nudi BiH 750 miliona dolara za reforme


Sjedište Svjetske banke, Washington, Sjedinjene Države (fotoarhiv)
Sjedište Svjetske banke, Washington, Sjedinjene Države (fotoarhiv)

Svjetska banka spremna je uložiti 750 miliona dolara u zajmove Bosni i Hercegovini s ciljem pomoći u oporavku od pandemije COVID-19, kako bi podržala reforme usmjerene na otvaranje novih radnih mjesta i zeleniju, inkluzivniju ekonomiju, navode iz Svjetske banke.

Kroz Okvir za partnerstvo s državom za 2022.-2026., koji su u utorak odobrili njeni izvršni direktori, banka će podržati reforme inkluzivnog zapošljavanja u privatnom sektoru u BiH, pružanje održivih usluga i poboljšanja u otpornosti na klimatske promjene, navodi se u priopćenju.

Prema planu, BiH, koja teži članstvu u Europskoj uniji, imat će pristup novim kreditima od 750 miliona dolara, ovisno o potražnji i napretku u provedbi reformi.

"BiH može iskoristiti priliku da prijeđe na bolji put rasta: onaj koji vodi zajedničkom prosperitetu i na kraju razgovoru s Europskom unijom", navodi se u saopćenju Christophera Sheldona, predstavniku Svjetske banke za BiH.

U maju je Svjetska banka smanjila svoju prognozu rasta za Zapadni Balkan, koji čine BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, na 3,1 posto s 4,1 posto, navodeći rizike od rata u Ukrajini.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Svjetska banka trenutačno ima tekući portfelj od devet operacija u BiH u ukupnoj vrijednosti od 551,5 miliona dolara, dok Agencija za garancije multilateralnih ulaganja banke podržava jedan projekt s izloženošću od 123 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG