Dostupni linkovi

U Seulu razgovori o nuklearnoj napetosti u Sjevernoj Koreji


Kim Gunn, novi specijalni predstavnik Južne Koreje za pitanja mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku, njegov američki kolega Sung Kim i japanski kolega Takehiro Funakoshi uoči sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova u Seulu u Južnoj Koreji, 3. juna 2022

Dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Južne Koreje i Japana sastali su se u petak u Seulu kako bi razgovarali o naznakama da se Sjeverna Koreja priprema na nuklearni test, prvi put od 2017. godine.

Specijalni predstavnik SAD-a Sung Kim razgovarao je sa južnokorejskim i japanskim kolegama, Kimom Gunnom i Funakoshijem Takehirom, nakon američke procjene da Sjeverna Koreja priprema poligon za sedmi nuklearni test.

"Pripremamo se za sve nepredviđene situacije u bliskoj koordinaciji s našim saveznicima", kazao je Kim, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja je ove godine testirala nekoliko balističkih projektila, uključujući jednu za koju se smatra da je njezina najveća interkontinentalna balistička raketa, kršeći tako sankcije Ujedinjenih naroda (UN).

"Želimo jasno staviti do znanja Sjevernoj Koreji da njene nezakonite i destabilizirajuće aktivnosti imaju posljedice i da međunarodna zajednica neće prihvatiti te akcije kao normalne", kazao je američki izaslanik.

Novoimenovani predstavnik Južne Korejke za pitanja mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku Kim Gunn kazao je da će kurs kojim Pjongjang ide smanjiti sigurnosti za samu Sjevernu Koreju.

Sjedinjene Države pozvale su prošle sedmice na dodatne sankcije UN-a Sjevernoj Koreji zbog lansiranja balističkih projektila. No, Kina i Rusija uložile su veto na prijedlog, podijelivši tako Vijeće sigurnosti UN-a prvi put od sankcija Sjevernoj Koreji 2006. godine, kada je izvela prvu nuklearnu probu.

Japanski predsstavnik Funakoshi naglasio je potrebu za koordinacijom, obećavši trilateralnu sigurnosnu suradnju.

Dužnosnici su poručili da su vrata za dijalog otvorena i istaknuli zabrinutost zbog situacije sa korona virusom u Sjevernoj Koreji.

Ranije je zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman izjavila da Sjedinjene Države neće dovoditi u vezu humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji u borbi protiv širenja korona virusa sa denuklearizacijom.

XS
SM
MD
LG