Dostupni linkovi

Svjedokinja čula: Srebrenica gotova, na redu je Žepa


Radovan Karadžić čeka poziv Ratka Mladića, fotografija svjedokinje Slavice Ristić prikazana na suđenju Karadžiću, 12.03.2012.
Radovan Karadžić čeka poziv Ratka Mladića, fotografija svjedokinje Slavice Ristić prikazana na suđenju Karadžiću, 12.03.2012.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavilo se svjedočenjem bosanske Srpkinje iz Sjedinjenih američkih država Slavice Ristić.

Ona je u vrijeme rata pomagala srpskim izbeglicama u SAD-u te je u nekoliko navrata putovala u Srbiju i Republiku Srpsku gdje se sastajala s državnim dužnosnicima, između ostalih i optuženim.

Tužiteljstvo je dovelo Ristić kao svojeg svjedoka kako bi opisala telefonski razgovor kojem je nazočila u kabinetu tadašnjeg predsjednika Karadžića, 13. srpnja 1995. godine. Tijekom njega general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić je izvijestio – kako je Srebrenica gotova.

„Srebrenica je gotova i sada je na redu Žepa“, čula je svjedokinja Ristić nakon što je Karadžić u jednom trenutku uključio spikerfon. Osobu koja je to rekla, tužiteljstvo je identificiralo kao Ratka Mladića, no svjedokinja to nije potvrdila.

„Tako je. Ja kao što sam rekla ne mogu se sjetiti tko je to izrekao, ali to je ono čega se sjećam da je netko rekao. „OK, sada je Srebrenica gotova. To je završeno“ Ono što sam ja razumjela je da su vojne operacije vezane za Srebrenicu završene“, prisjetila se Ristić.

Telefonski razgovor od jedan sat u kojem Mladić izvještava Karadžića je prema tužiteljstvu pokazatelj kako je optuženi bio kao vrhovni zapovjednik vojske upoznat sa svime što se događa na terenu, između ostalog i s etničkim čišćenjem te masovnim ubijanjem koje je uslijedilo nakon ulaska VRS-a u zaštićene zone.

No tijekom unakrsnog ispitivanja svjedokinje Ristić Karadžić je želio prikazati kako to nije točno tvrdeći da se radilo o tehničkom izvještaju o vojnim operacijama, a ne o zločinima.
Slavica Ristić svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 12. ožujka 2012.
Slavica Ristić svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 12. ožujka 2012.

„Tijekom tog razgovora 13.g je li točno da Vi niste imali nikakve naznake ili osjećanje da će netko biti izbačen iz Srebrenice, da će biti netko evakuiran ili deportovan iz Srebrenice, već da o tome nije bilo govora?“, upitao je optuženi što je svjedokinja i potvrdila.

Ristić je potvrdila niz teza Karadžića o nepravednom ocrnjivanju bosanskih Srba tijekom rata te ustanovila kako je to bila posljedica loših odnosa s javnošću, odnosno lošeg PR-a, a ne rasprostranjenih zločina što pak tvrdi optužba.

Tužitelj Nichols je zato u dodatnom ispitivanju upitao Ristić – zna li išta o masovnim pogubljenjima koja su uslijedila nakon ulaska VRS-a u Srebrenicu.

„Pitati ću Vas još sljedeće: Znate li što se dogodilo 13. srpnja 1995. u Kravici?“, upitao je tužitelj o masovnom pogubljenju oko 1000 zarobljenika.

„Ne“, odgovorila je svjedokinja.

„Znate li što se dogodilo 14.srpnja u Orahovcu?“, upitao je zatim tužitelj.

„Ne“, također je odgovorila svjedokinja.

„Zahvaljujem. Nemam više pitanja“, završio je dodatno isptivanje Nichols dovodeći u pitanje zaključak svjedokinje o krivom PR-u vlasti bosanskih Srba u vrijeme rata.

(Karadžić i Ristić o lošem PR-u Republike Srpske, a ne zločinima)


Inače, svjedokinja se s Karadžićem ponovno srela i 14. srpnja kada su zajedno na televiziji gledali izveštaj CNN-a o padu Srebrenice.

Nakon Ristić suđenje je nastavljeno ispitivanjem zaštićenog svjedoka KDZ-122 na raspravi potpuno zatvorenoj za javnost.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG