Dostupni linkovi

Svjedok optuženom: Mi i dalje zajedno živimo


Osman Salkić na suđenju Zdravku Tolimiru, 22.11.2010
Osman Salkić na suđenju Zdravku Tolimiru, 22.11.2010
Na suđenju Zdravku Tolimiru, bivšem pomoćniku Ratka Mladića (glavnog zapovjednika glavnog stožera Vojske Republike Srpske) za sigurnosne poslove u vrijeme ubijanja bošnjačkih muškaraca i dječaka na području Srebrenice, svjedočio je Osman Salkić, koji je preživio 6 dana granatiranja i napada na kolonu izbjeglica.

Na Haški sud Salkić je došao kako bi prepoznao na snimkama pripadnika zloglasnih Škorpiona, paravojne jedinice pod kontrolom MUP-a Srbije, zarobljne, a kasnije ubijene, svoje daljnje rođake Sidika Salkića i Azmira Alispahića. Azmir Alispahić kojeg je znao od malena ubijen je sa samo 16 godina, a njegovi, samo pojedini ostaci pronađeni su 1999.godine u masovnoj grobnici.

Ovo je još samo jedno svjedočenje u nizu kojim tužiteljstvo želi prikazati organiziranu namjeru i udruženi zločinački poduhvat s namjerom uništavanja jedne nacionalne grupe. Salkić je već svjedočio na suđenju petorici "Škorpiona" prije nekoliko godina u Beogradu, prvooptuženom Slobodanu Mediću, Aleksandaru Vukovu, Aleksandru Mediću, Branislavu Mediću i Peri Petraševiću koji je jedini priznao učešće u zločinu.

„Iza svega onoga što sam tad rekao stojim i danas.“,
rekao je svjedok prisječajući se naknadno nekoliko napada na kolonu i pomutnje zbog koje se razdvojio sa spomenutim maloljetnim Alispahićem.

Čuo je priče kako je zarobljen zajedno s njegovim daljnjim rođakom Salkićem negdje kod Zvornika.

Na video snimkama koje je kao dokaz pustilo haško tužiteljstvo svjedok ih je prepoznao obojicu. Pronađene snimke, snimljene od strane pripadnika Škorpiona, prikazuju zarobljene Bošnjake, a kasnije i egzekucije nekih od njih.

Unakrsno ispitivanje

Tijekom unakrsnog ispitivanja, optuženi koji se brani sam, iskoristio je činjenicu koju je naveo svjedok, kako je svaki treći sudionik kolone izbjeglica bio naoružan pa i on sam - lovačkom puškom.
Zdravko Tolimir prilikom unakrsnog ispitivanja, 22.11.2010.

„Nije li to bio onda legitiman cilj?“, upitao je Tolimir svjedoka.

„Ja ne znam vojničke termine, i ne znam što za Vas znači vojni cilj. Ja Vam kažem kako je bila situacija, a za Vas ....znate što se gađali“,
odgovorio je svjedok koji je dodatno opisao spontano formiranje kolone muškaraca i kretanje prema Šušnjarima nakon što su djeca i žene otišle prema Potočarima.

Budući da je optuženi ispitivao i o uzrocima pokretanja rata u BiH te kako „Muslimani više nisu željeli živjeti sa Srbima“, svjedok je napomenuo kako je Srebrenica bila primjer dobro susjedskih odnosa.

„Jesu li Muslimani zatražili da izađu iz Jugoslavije?“,
kontrirao je Tolimir i dobio potvrdan odgovor svjedoka.

„Vidite, zato sam Vas to pitao jer ste tvrdili da ste i dalje htjeli živjeti sa Srbima.“,
konstatirao je optuženi.

„Mi ponovno živimo zajedno i sada nakon rata. Trebalo je spriječiti to što se dogodilo. Ali mi i dalje živimo zajedno. To je naša sudbina.“,
izjavio je Sadiković koji je Tolimira podsjetio prije ratnim prijetnjama bivšeg Predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića u Parlamentu BiH.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG