Dostupni linkovi

Svjedok: Stanišić je bio kurir Miloševićevih prijetnji


Jovica Stanišić
Jovica Stanišić
Obrana bivšeg srbijanskog obavještajca Jovice Stanišića protekli tjedan je kao svjedoka dovela bivšeg britanskog veleposlanika u Beogradu, Sir Ivora Robertsa. On je obrani potvrdio kako se vodstvo bosanskih Srba, sa Radovanom Karadžićem na čelu, odmetnulo od svog kreatora Slobodana Miloševića, kojeg je nazvao - piromanom balkanskih ratova. Haško tužiteljstvo tereti Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića za organizaciju paravojnih jedinica i logističku pomoć hrvatskim i bosanskim Srbima tijekom čega su počinjeni brojni zločini.

Svjedok Roberts je opisao prvooptuženog Stanišića kao kurira Miloševićevih prijetnji koji je izabran za tu funkciju budući da su ga se svi bojali. No, suprotno od tvrdnji optužbe, porekao je Stanišićev utjecaj kao šefa srbijanske Državne bezbjednosti na ono što se događalo u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata. Riječima sudske prevoditeljice:

„Srpska služba državne bezbjednosti i dalje sebe smatra starješinom u neku ruku na službu državne bezbjednosti bosanskih Srba i očekuje da nameće svoju volju. Sa druge strane Karadžić i Krajišnik su bili riješeni da im se ne nameće tuđa volja i da se izbaci svako ko bude navaljivao na održavanju tijesnih veza sa resorom državne bezbjednosti Jugoslavije ili Republike Srbije.“

Iako je opisao sukob na političkoj razini između Miloševića i Karadžića, Roberts je potvrdio kako su vojne i tajne službe Srbije i Republike Srpske nastavile suradnju za vrijeme cijelog rata. Osim toga, tijekom unakrsnog ispitivanja tužiteljstva svjedok je potvrdio kako su se vlasti bosanskih Srba bojale Stanišića, ali i sam Milošević, budući da je šef srbijanskog DB-a znao puno tajni kojima je mogao ucjenjivati političare ukoliko ne budu poslušni:

„Ako se dobro sjećam, jedan od razloga zbog kojih su Karadžić i Krajišnik bili nezadovoljni bio je upravo taj da su ljude iz srpske bezbjednosti smatrali osobama koje se miješaju u tuđe poslove, a isto tako i osobama koje su se znale koristiti svojim saznanjima o korumpiranosti u redovima bosanskog srpskog rukovdstva da ih učinkovito ucjenjuju, i to u skladu sa Miloševićevim željama.“

Osim prijetnji, Stanišić je, prema potvrdi svjedoka obrane, nudio bosanskim Srbima i mito kako bi se ispoštivale Miloševićeve odluke. Primjerice o puštanju međunarodnih promatrača koje su Karadžićeve snage uzele za taoce. Posredovanjem u njihovom puštanju, Milošević je želio ukinuti embargo Srbiji, koji je gospodarski iscrpio zemlju tijekom pet godina ratovanja.

Pritom je Roberts podsjetio na riječi jednog međunarodnog pregovarača koji je Miloševića uporedio sa čikaškim gangsterom kojemu je dosadila zločinačka aktivnost, pa je poželio unovčiti žetone, te nastaviti živjeti mirnim životom.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću nastavit će se nakon mjesec dana pauze.

*******

Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:

Pravilnik Suda BiH na štetu medija i porodica žrtava
Nesuočavanje s prošlošću vodi u moralni idiotizam

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG