Dostupni linkovi

Maksić: Postoji razlika između podčinjavanja i sudjelovanja


Jovica Stanišić i Franko Simatović u sudnici u Hagu
Jovica Stanišić i Franko Simatović u sudnici u Hagu
Na suđenju, bivšim srbijanskim obavještajcima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zapovjedništvo i logističku podršku paravojnim formacijama u Hrvatskoj i BiH, obrana je unakrsno ispitivala svjedoka insajdera, bivšeg JNA oficira Radoslava Maksića koji je opisao snabdjevanje paravojnih jedinica od državnih organa.

Na suđenju Stanišiću i Simatoviću, koje tužiteljstvo tereti za stvaranje i zapovjedanje paravojnim jedinicama poput Arkanovih tigrova te Crvenih beretki, obrana Simatovića unakrsno je ispitala svjedoka insajdera, Radoslava Maksića koji je potvrdio kako su državni organi Srbije naoružavali paravojne formacije, prvo za rat u Hrvatskoj.

Branitelj Mihajlo Bakrač pokušao je osporiti svjedokovu izjavu tijekom glavnog ispitivanja, kako je vidio u takozvanoj Krajini u Hrvatskoj njegovog klijenta, tvrdeći da se radi o zamijeni identiteta.

Oba puta ste osobno vidjeli tu osobu za koju su Vam rekli da je Frenki?“, upitao je branitelj Bakrač. „Da.“, odgovorio je svjedok nakon čega ga je branitelj dodatno upitao o nizu detalja – poput boje kose, odjeće

.„Ne znam detalje. Ja se stvarno ne sjećam detalja. Ja ga nisam gleddao. Ja sam jučer rekao da mi to ime nije ništa značilo. Poslije su mi objasnili da je iz službe Državne bezbjednosti. Ja sam rekao...ponavljam svoje riječi: Baš me briga za Frenkija!“, opisao je umirovljeni oficir JNA Maksić (72 godine) svoj navodni susret sa Simatovićem u Kninu te kasnije u okolici u ljeto 91.godine.

Obrana Simatovića ustvrdila je i kako paravojnim jedinicama Arkanovcima i Knindžama kapetana Dragana nije zapovjedala služba Državne Bezbjednosti Srbije s optuženima na čelu za što ih inače tereti haško tužiteljstvo, već Jugoslavenska Narodna Armija.

No svjedok Maksić odbio je tu mogućnost upozorivši na razliku u podčinjavanju i sudjelovanju. Odnosno ponovio je kao i tijekom glavnog ispitivanja da su paravojne jedice zajedno djelovale s vojnim jedinicama JNA, ali da im nisu bile podčinjene. Nakon unakrsnog ispitivanja svjedoka od timova obrane suđenje će se nastaviti izvođenjem novog svjedoka optužbe.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG