Dostupni linkovi

Svjedok: Ratko Mladić nadgledao ubijanja zatočenika


Video snimak iz Potočara kao dokaz na suđenju Radovanu Karadžiću, 28. studeni 2011.
Video snimak iz Potočara kao dokaz na suđenju Radovanu Karadžiću, 28. studeni 2011.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočenje je dovršio zaštićeni svjedok KDZ 039, čiji je iskaz o strijeljanju koje je preživio 14.srpnja 1995. godine prvi u nizu o događajima u Srebrenici.

Izvođenje dokaza za ubojstvo oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca - je zadnja faza dokazivanja u postupku haškog tužiteljstva, nakon čega će sljedeće godine s obranom započeti Karadžić koji se brani sam.

On je tijekom unakrsnog ispitivanja zaštićenog svjedoka KDZ 039 pokušao iznijeti svoju tezu – o manipulaciji brojem žrtava, pri tom dovodeći u pitanje broj ubijenih u Orahovcu, koji je prema optužnici bio oko 1000.

„Ja nisam matematičar“, odgovorio je zaštićeni svjedok na opetovana pitanja Karadžića o okolnostima ubijanja zatočenika u mjestu Orhovac. Naime ispitivanjem o detaljima masovnih egzekucija koje je svjedok preživio optuženi je pokušao pronaći nepravilnosti u prvom iskazu o ubijanjima na području zaštićene zone Srebrenica.

„A koliko traje da jedna tura dođe, pa da oni pobiju pa da se vrati?“, ispitivao je optuženi.

„Ne mogu cigaru ispušiti dok izbije druga tura. To znam. A nisam gledao u vremenu koliko je bilo“, prisjetio se svjedok.

„I Vi kažete onda da je bilo 100...120 takvih tura jel' tako?“, dodatno je upitao Karadžić.

„Ne znam ja koliko je bilo. Ti znaš bolje“, odgovorio je iznervirano zaštićeni svjedok.

(Detalji zatočeništva i ubijanja uz nazočnost Mladića)


KDZ 039 je tijekom glavnog ispitivanja tužiteljstvu opisao kako je ubijanje zatočenika u Orahovcu osobno nadgledao zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić koji im je prethodno lagao – kako će biti prebačeni u Veliku Kladušu i Bijeljinu.

„Iz sale sam ga gledao kad je došao na vrata. I mi smo vikali svi u glas: zašto nas držiš tu, gušiš i patiš. Zašto nas ne kud ne voziš. Onda je on rekao: sad će prijevoz doći i voziti će vas“, prepričao je susret s Mladićem svjedok.
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 28. studeni 2011.
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 28. studeni 2011.

Umjesto na slobodan teritorij, zatočenike su prevezli iz sale u Orahovcu na obližnju livadu gdje su ih u grupama strijeljali. Tijekom unakrsnog ispitivanja Karadžić je pokušao prikazati kako je general Mladić u vrijeme ubijanja bio na drugom mjestu, odnosno želio mu je dati alibi.

„Je li Vi znate da je Mladić bio sa Carlom Biltom i predsjednikom (Slobodanom, srbijanskim) Miloševićem u Dobanovcima na sastanku toga dana?“, konstatirao je i upitao optuženi.

„A u koliko sati je bio?“, upitao je svjedok.

„Pa bio je skoro cijeli dan, cijeli dan je bio tamo“, odgovorio je Karadžić.

„Možda su u noći imali sastanke“, odgovorio je svjedok dodatno potvrđujući kako ga je po danu osobno viđao u sali gdje su držali zatočenike te kasnije prilikom egzekucija.

U dodatnom ispitivanju tužiteljstvo je prikazalo nedavno pronađene bilježnice Ratka Mladića u kojima se navodi da je na spomenutom sastanku bio tek iza 9 sati navečer spornog dana.

(Dodatno ispitivanje svjedoka uz Mladićeve bilješke)


Kao sljedeći svjedok tužiteljstva, vezano uz Srebrenicu, iskaz je dao Ron Rutten, pripadnik nizozemskog UN-ovog bataljuna koji je svjedočio ubijanju i protjerivanju civila. On je tom prilikom napravio više fotografija, ali mu je poručeno iz nizozemske vojske kako je film slučajno uništen prilikom razvijanja.

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG