Dostupni linkovi

Svjedok pokajnik: Tog dana mi je uništen život


Dražen Erdemović svjedoči na suđenju Karadžiću, 28. veljače 2012.
Dražen Erdemović svjedoči na suđenju Karadžiću, 28. veljače 2012.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljen je iskaz svjedoka pokajnika Dražena Erdemovića koji je kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske priznao učesništvo u ubijanju između 1000 i 1200 zarobljenika na farmi Branjevo kod Zvornika 16. srpnja 1995.godine.

Nakon što je Erdemović u glavnom ispitivanju, svjedočeći na sedmom po redu haškom suđenju, zaštićena lika i glasa opisao detalje ubijanja Bošnjaka nakon pada Srebrenice, optuženi Karadžić je tijekom unakrsnog ispitivanja želio dovesti u pitanje njegov iskaz.

Mjesto egzekucije na farmi Branjevo - snimak prikazan na suđenju Radovanu Karadžiću, 28. veljače 2012.
Mjesto egzekucije na farmi Branjevo - snimak prikazan na suđenju Radovanu Karadžiću, 28. veljače 2012.
Karadžić koji se brani sam ukazivao je da se Erdemović nagodio s tužiteljstvom kako bi se sam izvukao od dugogodišnje kazne zatvora, optužujući druge zbog vlastite koristi. Svjedok, koji je odslužio pet godina zatvora nakon čega je ušao u program zaštite svjedoka, odbio je takve tvrdnje.

„Zašto ste odlučili ispričati tužiteljstvu priču?“, upitao je optuženi.

„Zašto sam odlučio gospodine Karadžiću? Odlučio sam jer sam vidio da je toga dana moj život uništen. Zbog toga. Zbog svih ostalih osoba koje su nastradale tog dana. Zbog svega gospodine Karadžiću. Ja tada nisam razmišljao o svom životu. Toliko“, odgovorio je svjedok.

Karadžić: masovna ubijanja zbog oportunizma i osvete

Kako bi doveo u pitanje njegov iskaz o masovnom pogubljivanju na farmi Branjevo Karadžić je poduže Erdemovića ispitivao o detaljima spornog događaja, tražeći u njima logične nepravilnosti.

„Oni su leđima bili okrenuti prema Vama jel' tako? Koji je onda smisao povezivanja očiju?“, ispitivao je Karadžić.

„Oni su već u autobusima imali te poveze na očima. Ja ne znam tko je odlučio i zašto se odlučilo da imaju poveze na očima“, odvratio je svjedok.

(Karadžić i Erdemović o detaljima ubijanja te okolnostima nakon događaja)

Tijekom višesatnog unakrsnog ispitivanja optuženi je pokušao prikazati kako su zarobljenici ubijeni samoinicijativno, zbog osobnog bogaćenja vojnika Vojske Republike Srpske ili pak osvete, a ne po zapovjedi viših oficira što tvrdi optužba.

„Vi ste spomenuli da je bilo moguće osobno se svetiti. I naveli ste jednog čovjeka koji je za svoga brata ubio 250 zarobljenika jel' tako?“, tražio je potvrdu optuženi.
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 28. veljače 2012.
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 28. veljače 2012.

„Ja sam naveo što je on pričao. Ja ne znam koliko je on osoba ubio. Ja sam rekao što se on hvalio“, prenio je Erdemović.

„Ali je spomenuo da je njegov brat stradao i da je to uradio zbog brata jel' tako?“, nastavio je Karadžić.

„Da“, potvrdio je svjedok.

Kao sljedeći svjedok tužiteljstva o događanjima nakon zauzimanja Srebrenice s iskazom je počeo bivši načelnik Glavnog štaba VRS-a Manojlo Milovanović.

On je početkom svjedočenja opisao kontekst raspada Jugoslavije i pretvorbu jedinica Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Bosni i Hercegovini u Vojsku Republike Srpske (VRS). Njegov iskaz nastaviti će se i tijekom srijede.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG