Dostupni linkovi

Svjedok o hvalisanju ubojica s Korićanskih stijena


Milan Komljenović u sudnici 8. novembar 2011.
Milan Komljenović u sudnici 8. novembar 2011.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je ovaj tjedan svjedočenjem Milana Komljenovića, bivšeg predsjednika Kriznog štaba Skender Vakuf.

Njegov glavni iskaz kao svjedoka tužiteljstva vezan je uz ubijanje najmanje 200 bošnjačkih muškaraca na Korićanskim stijenama u kolovozu 1992.godine te posljedicama odjeka tog zločina počinjenog od strane prijedorskih policajaca.

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić koji se brani sam, iskoristio je svjedočenje svog stranačkog kolege iz Srpske demokratske stranke, SDS-a kako bi skinuo sa sebe zapovjednu odgovornost u vezi spomenutog masovnog pogubljenja, tvrdeći kako nad prijedorskim lokalnim čelnicima nije imao kontrolu.
Komljenović je potvrdio kako je jedan od glavnih motiva masovnog ubijanja na Korićanskim stijenama bio pljačka.

Komljenović je potvrdio kako je jedan od glavnih motiva masovnog ubijanja na Korićanskim stijenama bio pljačka. To po optuženom Karadžiću ukazuje da se nije radilo o nikakvom sprovođenju naređenja od stranačkog čelništva SDS-a Prijedor o ubijanju vojno sposobnih muškaraca iz izbjegličkog konvoja od oko tisuću ljudi, za što ga tužiteljstvo drži odgovornim po zapovjednoj odgovornosti kao predsjednika stranke.

„Je li Vaše stanovnište bilo da je imovinska korist, odnosno pljačka bila značajan motiv?“, upitao je Karadžić.

„To svakako je bio jedan od motiva. Imali smo informaciju da su ljudi koji su ubijeni prethodno bili opljačkani. A imali smo i saznanja da su po povratku s mjesta zločina, počinitelji zločina u jednom restoranu, u jednoj kavani u Kneževu „Kod Zeke“ pokazivali taj plijen, pokazivali novac, pokazivali nakit i tako dalje...“., prisjetio se svjedok.



Podsjetimo, za naređenje ubojstva na Korićanskim stijenama kao i ostalim zločinima koji su pomogli u protjerivanju civila nesrpske nacionalnosti , smatraju se odgovornim prijedorski čelnici SDS-a, Kriznog štaba i policije bosanskih Srba - Radoslav Brđanin, Milomir Stakić i Simo Drljača.

Suđenje Karadžiću
Suđenje Karadžiću
Karadžić je zato tijekom unakrsnog ispitivanja Komljenovića pokušao prikazati kako je prijedorsko vodstvo SDS-a bilo van njegove kontrole, što zbog loših komunikacijskih veza, što zbog moći lokalnih čelnika takozvane Bosanske Krajine koji su omalovažavali vodstvo s Pala s njime na čelu. Većinu stavova svog bivšeg stranačkog šefa svjedok Komljenović je tijekom iskaza potvrdio.

„Što se tiče komunikacije s vladom, u smislu formalne komunikacije ona gotovo da nije ni postojala. Mi nikada nismo pisali izvještaje, davali objašnjenja...to jednostavno nije bio način komunikacije. U to vrijeme komunikacija je bila nikakva. Čak i telefonske veze su u određenom razdoblju bile prekinute. Ili su malo radile pa nisu radile. Mi smo u Krajini (ARK, tzv. Autonomna regija Krajina) u to doba bili potpuno izoliran“, potvrdio je Komljenović lošu komunikaciju između središnjice vlasti bosanskih Srba s lokalnim vlastima.

Nakon iskaza i danas istaknutog člana SDS-a suđenje se nastavilo svjedočenjem zaštićenog svjedoka, također vezanog uz zločine u prijedorskoj općini za vrijeme rata. Njegov iskaz je počeo pod potpunim mjerama zaštite, bez nazočnosti javnosti.

Nakon zaštićenog svjedoka najavljeno je svjedočenje novinara Eda Vulliamy –ja koji je početkom kolovoza 1992. godine bio u grupi novinara koji su obišli logore na podučju Prijedora. Njegove reportaže šokirale su međunarodnu zajednicu koja je nakon 2.svjetskog rata prvi put vidjela slike organiziranog etničkog čišćenja na području Europe.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG