Dostupni linkovi

Svjedok insajder o lancu zapovjedanja u VRS


Momir Nikolić svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću
Momir Nikolić svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću
Suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavilo se svjedočenjem insajdera, bivšeg oficira za sigurnost Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske Momira Nikolića. On je 2003. godine priznao krivnju za sudjelovanje u masovnom ubojstvu u Srebrenici kao prvi oficir VRS-a koji je to učinio, nakon čega je osuđen na 20 godina zatvora. Nju trenutno izdržava u finskom zatvoru.

Prevoditelji u sudnici Haškog suda imali su problema s brzinom kojom je svjedok Nikolić pričljivo objašnjavao funkciju koju je obnašao tijekom rata i svoje mjesto u zapovjednom lancu kao oficira zaduženom za sigurnost i obavještavanje u Bratunačkoj brigadi VRS-a. I ovaj put je početkom svjedočenja potvrdio svoje priznanje u sudjelovanju u ubijanju zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka te izrazio svoje kajanje zbog svega što se dogodilo.

„I sada mi je jako žao što je došlo do toga. I jednostavno u svim našim sljedećim kontaktima (s haškim istražiteljima) ja sam nastojao biti krajnje iskren i da kažem ono što uistinu znam i gdje sam ja prisustvovao, što sam ja vidio. Ili što sam ja kao obavještajni organ istraživao i do kakvih sam dokaza došao“, izjavio je svjedok Nikolić.

Nikolić je opisao kako su Armija Bosne i Hercegovine kao i Vojska Republike Srpske prethodno, prije zauzimanja Srebrenice - kršile sporazum o zaštićenoj zoni. Primjerice snajperskim napadima na civile.

„Bilo je neodgovornih ljudi, vojnika, koji su, bez obzira na to što se radilo kako bi se spriječile takve aktivnosti, otvarali vatru. I bilo je ranjenih i ubijenih civila koji nisu trebali biti predmet, niti objekat snajperiranja ili snajperske vatre“, opisao je Nikolić.

Naširokim ispitivanjem o lancu zapovjedanja VRS-a tužiteljstvo je željelo pokazati kako je on dobro funkcionirao cijelo vrijeme rata, pa i tijekom operacije zauzimanja Srebrenice. Nikolić je tom prilikom detaljno opisivao lanac izvještavanja o svemu što je radila Bratunačka brigada unutar Drinskog korpusa VRS-a kojeg se smatra odgovornim za više masovnih pogubljenja.

„Izvještavanje po zapovjednoj liniji, ide s nivoa, recimo bataljona. Zapovjednik bataljona izvještava zapovjednika brigade, zapovjednik brigade izvještava zapovjednika korpusa. Po stručnoj liniji, ako me pitate za obavještajno-sigurnosne organe, onda pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove iz bataljona izvještava mene, a ja kao pomoćnik zapovjednika u brigadi izvještavam odjeljenje ili pomoćnika zapovjednika za obavještajno- sigurnosne poslove u Drinskom korpusu (VRS)“, opisao je lanac izvještavanja svjedok insajder.

(Nikolić o izdvajanju muškaraca, maltretiranju i pljačkanju)


Svjedočenje Nikolića nastaviti će se i sljedećih dana kada će ga unakrsno ispitivati optuženi Karadžić koji se od optužbi za genocid i ostale zločine brani sam.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG