Dostupni linkovi

Svjedok Džambasović o suradnji JNA i SDS-a


Asim Džambasović na suđenju Karadžiću, 22. lipanj 2011.
Asim Džambasović na suđenju Karadžiću, 22. lipanj 2011.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočio je Asim Džambasović, bivši član Glavnog štaba Armije BiH. Kao svjedok tužiteljstva i bivši oficir Jugoslavenske narodne armije, JNA, opisao je promjene u sastavu spomenute vojske u ratno i predratno vrijeme, odnosno kako je očišćena od bošnjačkog i hrvatskog kadra učvršćivanjem veza sa Srpskom demokratskom strankom, SDS-om, kojoj je optuženi bio na čelu.
Radovan Karadžić na suđenju u Haškom tribunalu, 22. lipanj 2011.

Džambasović je od rujna 1990 do travnja 1992. godine bio načelnik Štaba 216. brdske brigade JNA, a pretpostavljeni mu je bio Dragomir Milošević, osuđen pravomoćno na 29 godina zatvora zbog terora nad sarajevskim stanovništvom koji je kasnije počinio kao general Vojske Republike Srpske.

Kao pukovnik JNA, Dragomir Milošević se često sastajao u zapovjednišvu u Han Pijesku s lokalnim članovima SDS-a, prisjetio se svjedok Džambasović kako su počeli problemi u njegovoj jedinici što je rezultiralo i njegovim odlaskom.

„To su uglavnom bili aktivisti SDS-a iz općina Rogatica, Vlasenica, Sokolac, Han Pijesak, Olovo, Kladanj...dakle iz svih tih mjesta su dolazili aktivisti u kasarnu što je bio presedan u dotadašnjoj praksi armije (JNA). Dakle to je ono što je za nas bili nenormalno za nas kao profesionalne vojnike. Da vidimo predstavnike politike da dolaze i da nešto traže po kasarni i vojnim objektima“, prisjetio se početnih ratnih okolnosti svjedok.

Potkraj 1991.po riječima svjedoka, JNA je počela dijeliti oružje u dogovoru sa srpskim dužnosnicima SDS-a. Miloševiću, svom pretpostavljenom, Džambasović je kao načelnik štaba brigade to često prigovarao tijekom svakodnevnih razgovora, budući da su osim kolega bili i prijatelji.

„Razgovarao sam i sa zapovjednikom korpusa. Da se prekine s tom praksom, ako smo JNA. Ako ćemo poštivati principe i načela funkcioniranja vojne organizacije – onda s tim treba prekinuti. Međutim to se nije nikad dogodilo“, opisao je svjedok.

Karadžić pokušao ukazati na pristranost

Džambasović je iznio i svoje protivljenje pretpostavljenima kada je Rajko Kušić, istaknuti član SDS-a Rogatice, formirao dobrovoljačku jedinicu koja je ušla pod zapovjedništvo JNA u ožujku 1992.godine, a koja je služila za teroriziranje nesrpskog stanovništva.

Mjesec dana kasnije, u travnju, pokazana mu je zapovjed o mobilizaciji svih Srba u zoni odgovornosti njegove 216 brdske brigade, prema naređenju SDS-a.

Džambasović je nakon toga konačno uvidio da mu u JNA više nije mjesto što je dodatno potvrdio njegov predpostavljeni pukovnik Milošević, izjavivši - da mu više ne može garantirati sigurnost.

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić je pokušao ukazati na pristranost svjedoka, prikazujući da mu pretpostavljeni u JNA nisu vjerovali jer je bio naklonjen drugoj strani.



Kako bi relativizirao svoju krivnju za ratna događanja, optuženi je svjedoka kao bivšeg JNA oficira ispitivao o formiranju paravojnih formacija HOS-a (Hrvatskih obrambenih snaga) te MOS-a (Muslimanskih obrambenih snaga).



Također Karadžić je svjedočenje Džambasovića kao bivšeg člana Glavnog štaba Armije BiH, iskoristio za brojna pitanja o zapovjednim mjestima Armije BiH, pogotovo u Sarajevu i okolici, kako bi pokušao potvrditi svoju tezu – da su civili stradavali zbog bliskih linija sukoba, a ne namjernog gađanja za što ga tereti tužiteljstvo.

Svjedočenje Džambasovića se nastavlja i u četvrtak nakon čega se suđenje nastavlja iskazom sljedećeg svjedoka (Hajrudin Karić) optužbe koja Karadžića tereti zbog genocida i ostalih zločina u više bosanskohercegovačkih općina, kao bivšeg predsjednika SDS-a i Republike Srpske.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG