Dostupni linkovi

Svjedok suočen s dokazima akcija protiv civila


Rajko Šarenac

Haško suđenje (ITCY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Rajka Šarenca, bivšeg pomoćnika za moral i vjerska pitanja u Prvoj gardijskoj motoriziranoj brigadi VRS-a.

Nakon što je dao iskaz o propuštanju hrvatskih civila iz Vareša 1993.godine tijekom sukoba HVO-a i Armije BiH – čime je obrana željela osporiti optužbe o genocidnoj namjeri optuženog da uništi nesrpske civile, u unakrsnom ispitivanju tužiteljstvo je suočilo Šarenca sa direktnim naređenjima optuženog o poduzimanju akcija upravo protiv civila. Posebice u Zaštićenim zonama Žepe i Goražda 1993.i 1994.godine.

Tužitelj Adam Weber je prvo podsjetio Šarenca na akcije VRS-a i zauzimanje područja Cerske i Konjević Polja, kada je otvarana vatra na civile koji su bježali. Pokazao je pri tom prepisku iz ožujka 1993.godine kojom Vinko Pandurević, kao zapovjednik Zvorničke brigade upoznaje zapovjedništvo Drinskog korpusa – da su primjećene kolone civila prema Konjević Polju i da je „dejstvovano po civilima svim raspoloživim sredstvima“.

„Ja se ograđujem od njegovog izvještaja, nisam znao za to.“, ustvrdio je svjedok, pravdajući svoj glavni iskaz o „legitimnim akcijama VRS-a“.

Svjedokova uloga u širenju propagande

Nakon toga Šarenac je suočen i s vlastitom ulogom u propagandnim akcijama VRS-a u kojima je prema stavu tužiteljstva – sudjelovao kao oficir za moral i vjerska pitanja.

Odnosno u provođenju borbenih zapovjedi generala Mladića, kao načelnika njegovog Glavnog štaba Manojla Milovanovića iz 1993.godine – o izvođenju ofanzivnih akcija i „čišćenju Podrinja te omogućavanju civilnom stanovništvu izlazak po oslobađanju šireg rejona“.

Tužiteljstvo je već suočilo nekoliko svjedoka obrane s propagandom VRS-a kojom se preko razglasa i lokalnih radio postaja željelo uplašiti Bošnjake u Zaštićenim zonama i natjerati ih da sami odu.

„Vi ste bili dio te mašinerije?“, upitao je svjedoka i jedan od trojice sudaca.

„Vi shvatite da je to bio rat. Triju zaraćenih strana. Iz toga je sve jasno. Mi se nismo mazili.“, odgovorio je svjedok, poričući da se propaganda širila, iako je napisana, tvrdeći da on nije imao za to sredstava u istočnoj Bosni.

Zaplijenjeno borbeno naređenje iz Glavnog štaba VRS-a je upućeno u Drinski, Hercegovački, Sarajevsko-romanijski korpus, kao i Višegradskoj grupi i svjedokovoj Prvoj gardijskoj motorizirnoj brigadi.

„Mi nismo ratovali protiv civila.“, ponavljao je svjedok, opetovano poricavši da su jedinice VRS-a sudjelovale u napadima na stanovnike nesrpske nacionalnosti, tvrdeći pri tom da je cilj akcija VRS-a bilo „zaustaviti napade na srpske civile“.

Tužitelj je potom pokazao i daljnje naređenje iz Glavnog štaba VRS-a „o zaustavljanju akcija zbog pritiska međunarodne javnosti“ u kojem se upućuje jedinice i da spriječe pri tom protjerano stanovništvo da se vrati u zauzeta područja.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Šarenca

Zapovjedi o uzimanju međunarodnih promatrača za taoce

Tužitelj Weber suočio je Šarenca i sa zapovjedi predsjednika Republike Srpske u ratno vrijeme Radovana Karadžića, koju je iz Glavnog štaba 19.travnja 1994.godine proslijedio jedinicama VRS-a i general Mladić – o razoružavanju i uhićivanju međunarodnih promatrača u slučaju zračnih udara NATO snaga.

To je realizirano 1995.godine, zbog čega general Mladić odgovara po zapovjednoj odgovornosti na Haškom sudu, kao i za dvostruki genocid i teror nad Sarajlijama.

„Kao pripadnik zapovjednog štaba koji je dobivao naređenja – kako je moguće da Vi za to ne znate?“, ispitivao je Weber svjedoka koji je tvrdio da se ne sjeća spornog naređenja.

I svjedok i general Mladić dobili su tijekom sudske sjednice više sudskih upozorenja zbog komentiranja, kao i pozdravljanja na kraju iskaza.

Kao svjedok obrane iskaz je dao i Zoran Đerić, pripadnik Rogatičke brigade VRS-a čije je prebacivanje krivnje za sukob na Bošnjake osporavano u unakrsnom ispitivanju - video interview-om njegovog bivšeg zapovjednika Rajka Kušića, za kojim je nedavno izdata međunarodna tjeralica zbog BiH optužnice za zločine nad nesrpskim stanovništvom Rogatice.

VIDEO LINK: Iskaz Đerića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG