Dostupni linkovi

Svjedok suočen s predratnim aktivnostima SDS-a i svog Kriznog štaba


Zdravko Šalipur
Zdravko Šalipur

Kao zadnji svjedok obrane prije ljetne pauze – na haškom suđenju zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dao Zdravko Šalipur, član Srpske demokratske stranke (SDS-a) i ratni član Kriznog štaba općine Novo Sarajevo.

Šalipur je kao svjedok obrane pokušao prikazati da se rat u Sarajevu 1992.godine dogodio zbog naoružavanja Bošnjaka od strane policije i Stranke demokratske akcije, SDA. U unakrsnom ispitivanju tužiteljstvo ga je pak podsjetilo na uputstva Glavnog odbora SDS-a potkraj 1991.ve, pola godine prije izbijanja sukoba, a koja je svjedok kao član lokalnog Kriznog štaba Novo Sarajevo – i sam provodio.

Šalipur je pokušao prikazati da su uputstva Glavnog odbora SDS-a o preuzimanju bosanskohercegovačkih općina, koja su uključivala i mobilizaciju svih vojno-sposobnih muškaraca srpske nacionalnosti – bile smo mjere opreza. Tužiteljstvo ga je s druge strane podsjetilo na niz aktivnosti Kriznog štaba u kojem je sudjelovao – a koje su prema optužbi – ukazivale na pripremu za rat.

Između ostalog i činjenicu da je vođa četničkih dobrovoljaca Slavko Aleksić imenovan u Krizni štab Novo Sarajevo. Šalipur je pri tom potvrdio – da je jedinica Aleksića bila regularna i pod zapovjedništvom VRS-a, kako bi ostao vjerodostojan sa svojim iskazom – u kojem je ustvrdio da SDS-ove vlasti nisu imale ništa – s paraformacijama.

A što su se oni samo zvali – kao četnički pokret, to je nešto drugo, ali zasigurno su bili u sastavu Vojske Republike Srpske kao vojna formacija. A tadašnji moj odgovor je bio, jer je meni spomenuto da je Aleksić došao od nekud sa strane kao dobrovoljac – ja sam u svojoj izjavi dokazao – da je on čitavo vrijeme bio u Sarajevu, živio i radio i bio član Srpske demokratske stranke od njezinog osnivanja.“, potvrdio je neke inkriminacije, želeći pokazati da govori istinu.

Karadžić i SDS još 1991. o podjelama BiH

Tužiteljstvo je pustilo video snimak interview-a četničkog vojvode Aleksića u kojem je i on potvrdio zajedničko djelovanje s vojskom bosanskih Srba, ali i policijom – prilikom opsade Sarajeva. Pušten je i telefonski razgovor između predsjednika SDS-a Radovana Karadžića u kojem on daje uputstva o prekrajanju Sarajeva, još krajem 1991., gotovo pola godine prije izbijanja rata.

Šalipur je suočen i s riječima svojih kolega iz gradskog odbora SDS-a Novo Sarajevo – sa sjednice potkraj 1991.godine – u kojem najavljuju brzu regionalizaciju i uspostavu srpskih općinskih vlasti u mjestima gdje su Srbi većina, kao i tamo gdje imaju nekretnine. Kao svjedok obrane – Šalipur je ustvrdio – da za to nije znao.

„Meni ovo nije poznato. Nisam bio član nekog višeg nivoa stranke za Novo Sarajevo. Znam da je održan ovaj sastanak u našoj zgradi općine, ali na njemu nisam bio i nisu mi poznate ove aktivnosti. Nisu spuštene nikad do našeg općinskog odbora na niže – nikada.“, opravdavao je svoje neznanje svjedok, koji je na kraju suočen s informacijom – kako je upravo on predvodio akciju prikupljanja novca za SDS-ovce koji su prije rata uhićeni zbog ilegalne trgovine oružjem. Makar je u glavnom iskazu samo govorio o naoružavanju Bošnjaka.

Šalipur je bio 170. po redu svjedok haške obrane generala Mladića, od ukupno 300 planiranih. Nastavak suđenja - za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce – najavljen je za 10. kolovoza ove godine.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Šalipura

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG