Dostupni linkovi

Svjedok suočen s politikom progona u Ključu


Defence witness Nikola Vračar during the trial of Ratko Mladic

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Nikole Vračara, pripadnika rezervne policije u Ključu, jednoj od općina gdje je prema optužnici – progon nesrpskog stanovništva 1992.godine - dosegnuo razmjere genocida.

Vračar je kao svjedok obrane izjavio – kako je do napada na hrvatska i bošnjačka sela u općini došlo kako bi se pronašli počinitelji zasjeda na srpske policajce i vojnike. U unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo je osporavalo svjedokov iskaz – tvrdeći da je do napada došlo samo kako bi se prognalo nesrpsko stanovništvo.

Tužiteljica Caroline Edgerton je suočila svjedoka Vračara s masovnim ubojstvima mještana Biljana i Velagića, što se prema optužbi dogodilo prilikom izvršavanja odluke vlasti tzv.Autonomne regije Krajina (ARK) – o iseljavanju građana nesrpske nacionalnosti iz općina Bihać, Bosanski Petrovac, Srpska Krupa, Sanski Most, Prijedor, Bosanski Novi i Ključ.

„Gospodina Vračar, u svakoj od ovih općina koje sam navela, uključujući i Ključ, srpske vlasti su donjele odluku – da neSrbi trebaju otići. I to se dogodilo. I ta odluka je bila dio politike, zar to nije točno?“, ispitivala je tužiteljica pokazujući odluku ARK-a.

„To je van svakih normalnih ljudskih razmišljanja, takva odluka. Niti je itko smio donesti takvu odluku, a imaju i druge odluke – da se narod ne progoni.“, poricao je svjedok odbijajući se suočiti s pokazanim dokazom.

Svjedok je prebacivao odgovornost za masovna ubojstva mještana na paravojne formacije, no u kraćem natezanju sa sucima ipak je istaknuo – da ne zna jesu li u tomu sudjelovale vojska i policija bosanskih Srba.

I svjedokov liječnik završio u logoru

Vračar je inače početkom sukoba kao policajac lakše ranjen u zasjedi, a liječnik koji mu je pomogao na licu mjesta bio je Emir Kapetanović, koji je prema dokazima tužiteljstva kasnije uhićen od svjedokovih kolega i zatočen samo zbog svoje nacionalnosti.

„I Emir Kapetanović je musliman?“, upitala je Edgerton.

„Nije ništa sporno.“, odvratio je svjedok obrane.

„A njega je policija uhitila i kasnije odvela na Manjaču. To znate?“, nastavila je tužiteljica i dobila potvrdan odgovor.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Vračara

Kao zadnji ovotjedni svjedok obrane s iskazom je počeo Ostoja Barašanin, oficir Prvog krajiškog korpusa VRS-a zadužen za informiranje i kontakte s medijima u vrijeme rata. On će iskaz dovršiti idući tjedan, kada će se i nastaviti suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG