Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Svjedok priznao da je dio nesrpskog stanovništva protjeran PLP


Nenad Davidović

Ovaj tjedan na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dao Nenad Davidović, ratni član Kriznog štaba Sanskog Mosta, općine gdje je 1992. godine prema optužnici počinjen progon Hrvata i Bošnjaka s razmjerom genocida.

Davidović je kao svjedok obrane poricao da su vojno-političke vlasti u kojima je sudjelovao planirale i organizirale progon, nakon čega ga je haško tužiteljstvo suočilo sa zapisnicima Kriznog štaba, kao i njegovim ratnim dnevnikom – a koji pokazuju drugačije.

Nakon Davidovićevog glavnog iskaza – o dobrovoljnom odlasku nesrpskog stanovništva iz Sanskog Mosta 1992. godine, optužba je suočila svjedoka s nizom dokumenata iz Kriznog štaba čiji je bio član, a koji upućuju na organizirani plan progona. Tužitelj Edward Jeremy pri tom je predočio zaključak više predsjednika općina na koje su bosanski Srbi polagali pravo.

„Moje pitanje je – da li ovaj unos – da treba iseliti Hrvate i muslimane do nivoa da se može obnašati vlast – odražava zaključak predstavnika nekoliko općina ARK-a prethodnog dana?“, suočavao je sa zapisnicima tužitelj.

„ARK, Autonomna regija krajina – ja s njima nisam imao nikakve kontakte“, ogradio se svjedok.

Nakon poricanja da je znao za koordinirani plan protjerivanja nesrpskog stanovništva iz više općina Davidovića je tužitelj Jeremy suočio i s njegovim ratnim dnevnikom u kojem je zapisivao zaključke sa sastanka Kriznog štaba Sanskog Mosta čiji je bio član. Suočen s vlastitim zabilješkama svjedok Davidović je dijelom i promijenio svoj iskaz – o dobrovoljnom odlasku Hrvata i Bošnjaka.

„Realnost je da se oni nisu dobrovoljno iseljavali nego su zapravo protjerani. Kao što ste Vi upisali u svoj dnevnik tri mjeseca ranije“, suočio je svjedoka tužitelj.

„Ja ne mogu tvrditi – jesu li svi dobrovoljno ili su svi nasilno ili pod pritiskom. Bilo je vjerovatno i jednih i drugih“, odustao je od svog čvrstog stava Davidović.

Pisani dokaz o organiziranom progonu nesrpskog stanovništva Sanskog Mosta za haškog tužitelja Jeremyja je bio i imenovanje osobe za njihovu deportaciju.

„Ovdje stoji da postoji prijedlog – da se nađe čovjek koji će biti odgovoran za deportaciju dijela stanovništva. Boško Banjac je potom određen da oformi Komisiju za tu svrhu. Je li to točno?“, upitao je Jeremy.

„Često je bio određen za to“, potvrdio je svjedok.

Iza iskaza Davidovića i prilikom svjedočenja zadnjeg svjedoka obrane ovoga tjedna – optuženom generalu Mladiću je pozlilo pa je napustio sudnicu i otišao u pritvor. Ukoliko mu se zdravstveno stanje stabilizira – suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini – nastavit će se idući tjedan.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG