Dostupni linkovi

Svjedok otvoreno o svom rasizmu prema muslimanima


Luka Dragičević
Luka Dragičević

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dovršen je iskaz Luke Dragičevića, pomoćnika zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa za moralna, vjerska i pravna pitanja u vrijeme opsade Sarajeva.

Kao svjedok obrane, i drugi dan svjedočenja, Dragičević je upotrebljavao izraze za koje je haško tužiteljstvo ustvrdilo da su rasistički, poput svjedokovih riječi – o obrani životnog prostora i genetskoj nadmoći srpskog naroda nad muslimanima. Prema sugestiji optužbe – takva ratna propaganda mogla je potaknuti vojnike bosanskih Srba – da namjerno gađaju Sarajlije, kojih je tijekom opsade (1992 -1995) ubijeno oko 11 i pol tisuća.

Haški tužitelj Weber pročitao je iz (Oxfordskog) riječnika definiciju rasizma, prema kojoj se jedan narod teoretski stavlja u biološki povlašten položaj nad drugim. To je usporedio s Dragičevićevim smjernicama jedinicama Sarajevsko-romanijskog korpusa – o Srbima kao „genetski nadmoćnijim, ljepšim i pametnijim“ od građana druge vjere.

Svjedok obrane je potom otvoreno potvrdio da se u podizanju morala srpskim vojnicima - koristio rasističkim izrazima o nadmoći te uvredljivim poput poturica – jer se osobno uvjerio da je to točno.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:53 0:00
Direktan link

„Ovo je u suštini sve točno. To je moje iskustvo iz dotadašnjeg života. Jer da ne vjerujem – ne bih tako ni napisao. Ali napominjem da tu ima i elemenata propagande sračunate na podizanju morala naših vojnika.“, naveo je svjedok obrane govoreći o dokumentu iz 1994.godine.

Dragičević je inače kao svjedok obrane poricao namjerne napade na sarajevske civile, optužujući snage Armije BiH iz grada za njihovo stradavanje, tvrdeći da su ih koristile kao živi štit.

Svjedok poricao odgovornost za masovnog ubojicu Lukića

Pukovnik Dragičević je ustvrdio da se uvjerio u nadmoćnost Srba i kako je naveo - da treba malo više udariti poturice po nosu kako bi ponovno promijenili vjeru - kada je kao zapovjednik Višegradske brigade VRS-a zauzeo Višegrad 1992.godine, općinu u kojoj je nakon toga počinjeno niz zločina nad stanovništvom nesrpske nacionalnosti.

U njima je prednjačio zloglasni Milan Lukić, za kojeg je svjedok obrane poricao da je sa svojom grupom Osvetnici – bio uključen u njegovu brigadu VRS-a. Tužitelj Weber je nakon toga suočio Dragičevića s niz dokumenata koji pokazuju drugačije, nakon čega je svjedok pokušao objasniti – da su krivotvoreni, budući da ih on nije želio potpisati.

Kako bi osporio vjerodostojnost svjedoka, tužitelj je pokazao i dokument u kojem se navodi da su Milan Lukić i pripadnik njegove grupe pušteni iz zatvora u Užicu 1993.godine kao pripadnici Vojske Republike Srpske te s oružjem dobivenim unutar Višegradske brigade.

„Ja sam čak bio izložen ubojstvu, od strane rodbine ovog Milana Lukića. Oni su tražili jednu takvu potvrdu, da mi izdamo, ja po cijenu života to nisam htio – jer čovjek nije mobiliziran kao vojnik, niti je bio pripadnik brigade.“, branio se svjedok, tvrdeći da potpis na prikazanom dokumentu, ispod njegovog odštampanog imena – nije njegov.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti će se u četvrtak, a kao jedan od idućih svjedoka najavljen je Nenad Kecmanović, predratni i ratni političar.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Dragičevića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG