Dostupni linkovi

Svjedok obrane suočen s listom snajperista


Lista snajperista VRS-a pokazana u sudnici
Haško suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Dragana Maletića, još jednog oficira VRS-a koji je sudjelovao u opsadi Sarajeva (1992-1995), kao zapovjednik 1.čete 3.bataljona Prve sarajevske motorizirane brigade VRS-a.

Maletić je u glavnom ispitivanju, kao svjedok obrane, naveo – da njegova jedinica nikada nije otvarala vatru na civile, optužujući za snajpersko djelovanje na sarajevskom ratištu – snage Armije Bosne i Hercegovine, koje su prema njegovoj tvrdnji ubile veliki broj građana u naseljima Grbavica i Vrace (pod kontrolom snaga VRS-a).

U unakrsnom ispitivanju Maletića je haško tužiteljstvo suočilo pak s popisom od 11 snajperista iz njegovog bataljona, pokazujući kako su upravo oni terorizirali Sarajlije.
Svjedok, čija je četa držala položaje duž rijeke Miljacke, između mostova Vrbanja i Bratstva i jedinstva, ustvrdio je pak kako mu osobe s tog popisa nisu poznate.

„Kako to da je zamjenik zapovjednika bataljona bio upoznat s ovim imenima, a da Vi kao zamjenik zapovjednika za obavještajno-sigurnosne poslove niste?“, ispitivao je tužitelj Alan Weber, koristeći izjavu Milana Hrvačevića, zamjenika zapovjednika bataljona, koji je sarajevskom MUP-u 1996.godine naveo niz ratnih snajperista VRS-a.

„Kada je uhićen, on je izjavu dao pod prisilom, nakon što je pretučen. Toliko znam iz razgovora s njim jer mi više nije htio objašnjavati.“, odgovorio je Maletić, dok se obrana generala Mladića usprotivila uvrštavanju izjave Hrvačevića sarajevskoj policiji kao dokaza tužiteljstva.

O tome će tročlano sudsko vijeće naknadno odlučiti, nakon pismene korespodencije strana u postupku.


Prema optužbi, snage bosanskih Srba imale su na Grbavici snajperska gnijezda iz kojih su gađali opkoljene Sarajlije unutar grada, a bila su smještena u neboderima i zgradi Metalka.

Nakon što Maletić dovrši iskaz u četvrtak suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine nastaviti će se iskazom novog svjedoka obrane u vezi optužbi za teror Sarajlija.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG