Dostupni linkovi

Svjedok o preživljenom pokolju, Mladić odbio ući u sudnicu


Snimka autobusa u kojem su ubijeni zatočenici prikazana na suđenju Ratku Mladiću, 26. rujan 2012.
Snimka autobusa u kojem su ubijeni zatočenici prikazana na suđenju Ratku Mladiću, 26. rujan 2012.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka pod pseudonimom RM 145 koji je svjedočio o progonu i masovnom ubijanju nesrpskog stanovništva sarajevske općine Novi Grad.
Budući da je svjedočio preko video linka iz Sarajeva, optuženi general Mladić se odbio pojaviti u sudnici tako da je proces nastavljen bez njega.

Zaštićeni svjedok je opisao kako je preživio pokolj 47 Bošnjaka koji su polovicom 1992. godine izvedeni iz hangara zrakoplovne baze u Rajlovcu gdje su prethodno zatočeni i zlostavljeni nakon što su srpske snage zauzela njihova sela.


Zatočenici, njih 55, utrpani su u autobus, a rečeno im je da idu na razmjenu, kao i nekim prethodno izvedenim grupama Bošnjaka koje zaštićeni svjedok - više nikada nije vidio.

Prema sjećanju RM 145 zatočenike je izvodio izvjesni „Žuti“ i Jovan Tintor, istaknuti član Srpske demokratske stranke (SDS) koji se predstavljao kao četnički vojvoda.

„Kada se autobus zaustavio u Sokolini rekli su da trebaju dosuti vode, da je zakuhala mašina. Naredili su da se ne smijemo mrdati, da će baciti bombu. Negdje petnaestak sekundi od njihovog izlaska se čula jaka detonacija s prednje strane autobusa. Onda je počela pucnjava iz svih naoružanja“, opisao je pokolj svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:37 0:00
Direktan link


Tijekom unakrsnog ispitivanja, obrana generala Mladića je pokušala prikazati kako zrakoplovna baza kao ni prebacivanje u autobusu nisu bili pod zapovjedništvom vojske bosanskih Srba, nego lokalnih snaga te da su zatočenici ubijeni jer su napadnuti od strane okolnih bošnjačkih formacija.

Prazno mjesto u sudnici iza Mladićevog branitelja Miodraga Stojanovića, 26. rujan 2012.
Prazno mjesto u sudnici iza Mladićevog branitelja Miodraga Stojanovića, 26. rujan 2012.
Takvu tezu obrane, koja se već čula i na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, zaštićeni svjedok je odbacio kao mogućnost. Pri tom je podsjetio kako su stražari i vozač prethodno izašli iz autobusa, na koji je tada otvorena teška vatra.

„Kad su izvršili masakr, upalili su vozila i došli nasuprot autobusa. I ovaj jedan iz prvog vozila je rekao drugom da uđe i provjeri – je li tko živ. Međutim ovaj mu je opsovao i Boga i Crkvu i rekao – uđi ti ako te zanima! Zalupili su vrata i otišli“, prisjetio se svjedok.

General Mladić je inače odbio nazočiti suđenju u srijedu, a njegov branitelj Miodrag Stojanović naveo je kao razlog – svjedočenje preko video linka čime optuženi smatra da mu se krše prava neposrednog slušanja svjedoka.

„Rekao nam je da vam prenesemo da on inzistira – da se svjedoci i dalje neposredno saslušavaju, u sudnici, u njegovom prisustvu i da u tom smislu danas ne želi ući u sudnicu“, naveo je Stojanović.

Na kraju iskaza zaštićenog svjedoka optuženi Mladić se vratio u sudnicu jer je nastavljen iskaz prethodnog svjedoka Osmana Selaka.

Suđenje će se u četvrtak nastaviti iskazom Sulejmana Crnčala koji će svjedočiti o protjerivanju njegove obitelji s Pala 1992.godine te kasnijoj pogibiji supruge na sarajevskoj tržnici Markale 1995.godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG