Dostupni linkovi

Svjedok o potrebi rušenja objekata Hrvata i Bošnjaka


Vinko Nikolić tokom svjedočenja
Vinko Nikolić tokom svjedočenja
Nakon jednomjesečne zimske pauze nastavljeno je višegodišnje suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom u Hagu za dvostruki genocid, progone diljem Bosne i Hercegovine, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Kao svog 210. svjedoka Karadžić je izveo Vinka Nikolića, bivšeg člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, jednoj od općina u kojoj je prema haškom tužiteljstvu progon nesrpskog stanovništva dosegnuo razmjere genocida.

Nikolić je Karadžiću potvrdio njegove teze obrane – kako u Sanskom Mostu nije bilo nasilnog protjerivanja Bošnjaka i Hrvata 1992.godine. Prema svjedoku i optuženom civili nesrpske nacionalnosti nisu ni zatvarani u logore, otpuštani s poslova, kao ni maltretirani od strane Srpskih obrambenih snaga, SOS-a.

Kao njihov lokalni zapovjednik Nikolić je poricao sve zločine nakon čega ga je u unakrsnom ispitivanju tužiteljica Brana Mekena (Bronagh McKenna) suočila s dokazima.

„Gospodine Nikolić ovo Raspravno vijeće je vidjelo dokaze o tome da su pripadnici SOS-a podmetali bombe u zgrade u hrvatskom i muslimanskom vlasništvu 1991.i 1992.godine, uključujući i odvjetničke kancelarije i kafiće. Prema tome nije istina da je SOS bio tamo da se održi mir. Predratna uloga SOS-a je bila da se stvori kaos, podigne stupanj napetosti te zastrašuje nesrpsko stanovništvo Sanskog Mosta. To je istina“, podsjetila je tužiteljica svjedoka pokazujući mu po tom i niz dokumenata u kojima se to spominje.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:28 0:00
Direktan link

Tužiteljica McKena je Nikolića podsjetila i na njegove vlastite riječi iz ratnog vremena – kako se s Ustašama i Zelenim beretkama nije moglo drugačije obračunati nego dizanjem njihovih objekata u zrak.

Karadžićev svjedok ustrajao je pak u svom stavu – kako zločini nisu organizirani u sklopu provođenja politike Srpske demokratske stranke, SDS-a, nego da su počinjeni od strane pojedinaca van kontrole.

Prvoslav Davinić tokom svjedočenja
Prvoslav Davinić tokom svjedočenja
„To su radili ljudi koji su imali eksploziv. A to su imali borci iz 6.sanske brigade koji su dolazili na odsustvo. Mi smo iz SOS-a privedeni nekoliko puta u policiju i nije nam dokazano da smo to uradili. Policija je privela na ispitivanje nas dvojicu, trojicu iz SOS-a i obavijestila nas da je došlo do eksplozija, ali nisu imali dokaza protiv nas pa su nas pustili“, opravdavao se svjedok.

Kao idući svjedok obrane iskaz je dao Prvoslav Davinić, bivši ministar obrane Srbije i Crne Gore. Iskaz je dao kao bivši šef Centra za razoružanje UN-a u New Yorku, tijekom kojeg je potvrdio tezu Karadžića – kako je drugo granatiranje sarajevske tržnice Markale 1995.godine možda namješteno.

On je u svjedočenju naveo kako je od kolega u UN-u „u kuloarima“ čuo kako je i istraga minobacačkih udara od koje je poginulo 43, a ranjeno 75 građana – namještena kako bi se svalila odgovornost na srpske snage i izazvala reakcija NATO snaga.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG