Dostupni linkovi

Van Linden o opsadi Sarajeva: To je bio psihološki teror


Aernout Van Linden svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 21. kolovoz 2012.
Aernout Van Linden svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 21. kolovoz 2012.
Nakon ljetne pauze suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću – nastavljeno je svjedočenjem nizozemskog izvjestitelja Aernout Van Lyndena (Lindena). On je u vrijeme rata izvještavao iz Sarajeva i napravio interview s Mladićem.

Linden je prvi u nizu svjedoka čiji je iskaz u vezi s drugim dijelom optužnice koji se tiče terora nad civilima Sarajeva tijekom skoro 4 godine opsade.

„To je bio psihološki teror!“, opisao je novinar svakodnevne napade na Sarajlije, kojih je tijekom rata, prema podacima Istraživačko-dokumentacijskog centra, poginulo preko 14000. Granatiranje i snajperiranje s položaja vojske bosanskih Srba bilo je strahovito za civile, pri čemu je psihološki pritisak bio „ekstreman“, prisjetio se svjedok Van Linden.

„Druga stvar je da se tu radilo o gradu pod opsadom. Nije bilo vode, struje niti rezervi hrane. Kada sam došao tamo u svibnju 1992.nije bilo trgovina. Tako da su (VRS) imali u rukama sve osnovne potrebe civilnog stanovništva“, naveo je svjedok.

(VIDEO: Izvještaj svjedoka o opsadi Sarajeva)


Prilikom svjedočenja Lindena, koji je izvještavao za britansku televiziju Sky News, prikazani su video snimci, fotografije i njegove reportaže. Opsadu Sarajeva Van Linden je najbolje zabilježio sa zgrade sarajevske bolnice koja je također svakodnevno izlagana vatri.

Ratko Mladić tijekom interviewa sa nizozemskim novinarom
Ratko Mladić tijekom interviewa sa nizozemskim novinarom
„Veći dio štete je učinjen prije nego što sam ja došao na lice mjesta. Ali i dok sam se i ja nalazio u tom objektu on je konstantno gađan i izlagan paljbi. Konkretno, početkom lipnja, vidjeti ćete te snimke kada se granatiralo Sarajevo, svake noći je otvarana paljba po tom objektu. I mi smo bili svjesni da se radi o opasnom položaju“ , opisao je svjedok koji je već svjedočio na suđenjima protiv Slobodana Miloševića, Stanislava Galića, Mileta Mrkšića, Milana Martića, Momčila Perišića i predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Svjedok je 1992. godine proveo nekoliko mjeseci u Sarajevu, a 1993. je u taj grad dolazio povremeno. On je bio i na Palama i sastajao se generalom Mladićem i Karadžićem.

Mladić opet vikao u sudnici

Nakon što je prikazan interview u kojem optuženi pokazuje Lindenu kako „Sarajevo drži na dlanu“, general Mladić je počeo žestoko protestirati, vičući o CIA-jinom špijunu, zbog čega su ga suci morali smirivati.


„Danas oni jašu na Tomahawku i ubijaju sirotinju. I nisu oni u Hagu. Nemaju oni pravo .....“, vikao je Mladić nakon čega su ga suci uspjeli smiriti i prekinuti.

Inače je nedavno Sudsko vijeće odlučilo kako će se provesti povećani video nadzor sudnice kako bi se zabilježila neprimjerena komunikacija optuženog Mladića za vrijeme suđenja.

(VIDEO: Interview svjedoka s Mladićem)


Linden je opisao kako ga je general Mladić, nakon što je vidio njegov izvještaj o napadima na Zaštićenu zonu Goražde, zgrabio za lice prijeteći mu. Na napad mu je novinar tada odgovorio: „Vidimo se u Hagu“.

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana je istaknula kako je Linden bio pripadnik specijalnih nizozemskih postrojbi i zapovjednik minobacačkog voda u Zaljevskom ratu u Iraku (1990.) Kako bi ispitao optužbe Mladića kako je Van Linden agent američke tajne službe CIA-a branitelj Lukić ga je ispitivao o njegovim vezama s Mudžahedinima u Avganistanu s kojima je obavio interview, a po nekim izvorima na internetu i dotur oružja za vrijeme njihovog otpora SSSR-u.
Ratko Mladić na suđenju u Hagu, 21. kolovoz 2012.
Ratko Mladić na suđenju u Hagu, 21. kolovoz 2012.

U vezi Van Lindenove izjave o teroru nad Sarajevom, branitelj Lukić je istaknuo kako svjedok nije mogao provjeriti - je li su u stanovima koji su gorjeli bili vojnici Armije BiH, želeći umanjiti optužbe o namjernom djelovanju po civilnim objektima. Lukić je želio prikazati kako su svjedokove reportaže bile pristrane, odnosno da nisu govorile o žrtvama svih nacionalnosti, no Linden je odgovorio kako je ratna događanja promatrao sa svih strana.

Lukić je također želio umanjiti vjerodostojnost svjedokovih izjava kako sarajevska bolnica nije bila mjesto s koje je djelovala Armija BiH, ukazujući kako nije mogao provjeriti sve njezine prostorije.

Optuženi Mladić također je aktivno sudjelovao u ispitivanju svjedoka, zapisujući napomene i savjetujući svog odvjetnika. Pogotovo o spornim stvarima u Lindonovom svjedočenju na suđenju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću.

Svjedočenje bivšeg novinara, koji je danas predavač na fakultetu u Leidenu, gradiću između Den Haaga i Amsterdama, okončati će se u srijedu. Suđenje će se zatim nastaviti svjedočenjem Colma Doyla, bivšeg člana mirovne misije u Bosni i Hercegovi tijekom 1992.godine koji će dati iskaz o vezi Jugoslavenske narodne armije s vojim i političkim vodstvom bosanskih Srba.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG