Dostupni linkovi

Svjedočio vođa tima istražitelja masovnih grobnica


Snimka grobnice prikazana na suđenju Radovanu Karadžiću, 6. ožujak 2012.
Snimka grobnice prikazana na suđenju Radovanu Karadžiću, 6. ožujak 2012.
Suđenje bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem višeg inspektora australske policije Dina Meninga (Dean Manning), koji je od 1996. do 2001. godine predvodio tim istražitelja masovnih pogubljenja nakon zauzimanja Srebrenice od strane Vojske Republike Srpske.

Svjedok Manning je opisao detalje istraga i nalaza nakon ehumacija provedenih na 43 masovne grobnice povezane s padom spomenute zaštićene enklave.

„Broj od 43 masovne grobnica je konzervativan“, izjavio je Manning opisujući svoja zaduženja koordinacije istražnih timova koji su se bavili eshumacijom i obdukcijom.
Din Mening svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 6. ožujak 2012.
Din Mening svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 6. ožujak 2012.

„Do tog broja se došlo budući da su neke grobnice sastavljene od podgrobnica. Na primjer u Glogovi mi smo ipak zauzeli konzervativan stav i opisali je kao jednu veliku grobnicu. Dakle 43 masovne grobnice ukupno uključujući i primarne i sekundarne. Ali taj sistem određivanja je bio u neku mjeru arbitrarni“, napomenuo je svjedok obrazlažući kako se navedeni broj minimalan, nikako pretjeran.

Podsjetimo, Karadžića se tereti za genocid, odnosno prema optužnici – ubojstvo preko 7000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, kao vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srpske. Optuženi je nekoliko puta tijekom unakrnsnog ispitivanja prijašnjih svjedoka tužiteljstva pokušavao poreći forenzičke nalaze, tvrdeći kako su oni namješteni, pogotovo kad je riječ o broju ubijenih.

Prema tvrdnjama Karadžića mnoge su grobnice nastale prije zauzimanja Srebrenice u srpnju 1995.godine, ali su pribrojene kasnijima. Tužiteljstvo pak optužuje vlasti bosanskih Srba kojima je optuženi bio na čelu – da su mnoge grobnice naknadno pokušavale ukloniti kako bi se sakrili razmjeri zločina. I sam istražitelj Manning je potvrdio da su mjesta pogubljivanja često prekopavana.

„Neke od njih su neovlašteno dirane, prekopavane. Kao što su Čančari put, Lažete 1 za koje smo također mislili da su prekopavane“, naveo je neke od primjera prekopavanih grobnica svjedok.

Manning je detaljno opisao kako su se vršile istrage, koristeći pri tom fotografije i svoja izvješća koja su objedinjavala nalaze specijaliziranih stručnja među kojima su bili arheolozi, antropolozi, policijski stručnjaci, forenzičari, regnenolozi, balističari itd.

Također korištene su satelitske fotografije na kojima su vidljivi tragovi iskopavanja masovnih grobnica u koje su naknadno bacana tijela pogubljenih, kao i satelitske snimke prekopavanja pa čak i rovokopača korištenih u tu svrhu.

(Manning o satelitskim snimkama grobnica i rovokopačima)


Da bi doveo u pitanje vjerodostojnost svjedoka tužiteljstva, tijekom njegovog unakrsnog ispitivanja Karadžić je ukazivao kako je Manningu srebrenička istraga bila prva povezana s ratnim zbivanjima te da on i njegov tim nisu svjesni što se događalo u Srebrenici od početka rata do njezinog zauzimanja.

Odnosno optuženi je ponovno pokušao prikazati kako su u istrazi brojena i tijela umrlih i ubijenih prije srpnja 1995.godine te da se radi velikim dijelom o borcima Armije BiH, a ne o civilima.

„Žrtve su zarobljene i pogubljene“, rekao je tijekom tih tvrdnji Manning odbijajući navode Karadžića kako su ubijeni borci ABiH imali vrpce, poklon od majki i sestri, a ne poveze na očima i rukama prije egzekucije.
Suđenje se nastavlja u srijedu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG