Dostupni linkovi

Svjedočila žrtva Mladićevog naređenja za granatiranje Sarajeva


Zaštićena svjedokinja
Zaštićena svjedokinja
Na Haškom suđenju bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću moglo se čuti svjedočenje o jednom od prvih većih granatiranja Sarajeva, krajem svibnja 1992.godine. Zaštićena svjedokinja RM – 115, teško je ranjena u gradskoj bolnici koja je također napadnuta, a tužiteljstvu je potvrdila da je prethodno čula na radiju presretnuti razgovor optuženog Mladića - kako izdaje naređenje za napad.

„To je bila kobna noć za mene i pamtiti ću je dok sam živa“, prisjetila je svjedokinja noći s 28. na 29. svibnja 1992.godine, kada je zbog težine ranjavanja pala u komu. Posljedice trpi još uvijek.

Tužiteljstvo je pustilo audio snimku presretnutog razgovora optuženog Mladića s podređenim oficirom u kojem naređuje žestoki napad na dijelove Sarajeva sa ciljem, kako je naveo - da raspameti ljude u spomenutim kvartovima.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00
Direktan link



Sporni razgovor je objavljen na radiju, a prije nego što je teško ranjena, čula ga je i svjedokinja RM 115.

„I danas kad je dan bolnice to se prikazuje. To je bio....stravičan dan i za bolnicu i za nastradale. To se ne može opisati“, navela je svjedokinja.

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana je pokušala prikazati da je general Mladić sporne noći samo odgovarao na napade iz grada pa tako i iz bolnice. Branitelj Stojanović je također pročitao izjavu optuženog iz spornog vremena u kojoj se tvrdi da suprotna strana u sukobu imitira Mladićev glas.

„Velušiće tuci, Velušiće. I Pofaliće, tamo nema srpskog življa mnogo.... Predsjedništvo (BiH) mi još jedan plotun pali“, glasilo je naređenje iz presretnutog razgovora, s pogrešnim izgovorom naselja Velešići, zbog kojeg je svjedokinja ranjena.

VIDEO: Snimci presretnutih naređenja generala VRS Ratka Mladića


Suđenje se nastavilo svjedočenjem još jednog zaštićenog svjedoka (pod pseudonimom RM – 147), bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske koji je dostavio dokaze - o naređenjima srpskim snajperistima da pucaju na sve što se miče u Sarajevu.
No njegov iskaz, budući da se radi o insajderu s najvišim stupnjem zaštite svjedočenja, uziman je na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost.

Podsjetimo general Mladić se tereti za učešće u četiri međusobno povezana udružena zločinačka poduhvata –etničko čišćenje velikih dijelova teritorije BiH 1992. godine s razmjerima genocida u nekim općinama, artiljerijski i snajperski teror nad Sarajevom, uzimanje osoblja UN za taoce i genocid u Srebrenici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG