Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Broj zaraženih raste


Sjedište Svjetske zadravstvene organizacije

Svjetska zadravstvena organizacija podigla je razinu opasnosti od epidemije svinjske gripe na četiri, samo dvije niže od trenutka kada se proglašava pandemija. Virus koji se prenosi s čovjeka na čovjeka, širi se svijetom.

Prvi slučaj zabilježen je i u Izraleu, i Novom Zelandu, a u sjedištu EU je potvrđeno da bi se broj slučajeva unutar EU mogao rasti. Kako se virus proširio iz Meskika i na SAD, američki opredsjednik Barack Obama je kazao da je bolest signal za uzbunu, ali ne i alarm. No, širenje bolesti izazvalo je i priličnu nervozu na Wall Streetu.

U Bruxellesu, sjedištu Evropske unije izvanredna konferencija za novinare, u Genevi u sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije također. Povjerenica EU za zdravlje Androulla Vassiliou je istaknula da se situacija ne smije podcjenjivati, ali nema ni razloga za paniku. Zahvaljujući suradnji svih zemalja, transparentnim informacijama, učiniti ćemo sve kako bi zaštitili naše građane, rekla je Vassilio u Bruxellesu.

Ministarstva zdravlja u državama regije izdaju saopćenja kako se pojedine sredine pripremaju za moguću epidemiju svinjske gripe. Panika pomalo raste, stručnjaci je nastoje smiriti, upozoravajući da su vlade spremne reagirati. Od trenutka kada je prvi slučaj zabilježen u Meksiku, do sada je u toj zemlji umrlo više od 150 ljudi, a gotovo 2.000 je oboljelih. Budući da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka, sadašnja razina uzbune još uvjek ne znači da je sigurna pandemija.

Keiji Fukuda vršilac dužnosti direktora Svjetske organizacije ističe to "može biti korak prema mogućoj pandemiji, ali ona trenutačno nije neminovna".

Glasnogovornik te UN-ove organizacije Gregory Hartl "fazu četiri" je opisao kao svojevrsno raskršće. Virus se ne može zadržati u jednoj zemlji, ali to ne mora značiti da će doći do pandemije. Možemo se dogoditi i da se vratimo na fazu tri. Sve ovisi o tome kakva će biti situacija na terenu.

Ipak, broj potvrdjenih slučajeva raste. Vlade Škotske, Izraela, Novog Zelanda , Kine i Južne Koreje objavile su da u njihovim zemljama ima oboljelih od svinjske gripe. U Bruxellesu je rečeno da sumnjivih slučajeva ima i u Češkoj, Njemačkoj, Italiji i Irskoj.

Svinjska gripa je bolest koja se pojavljuje kod životinja, ali ovaj novi oblik virus je mutirao od svinjske, ptičje i ljudske gripe. Ne prenosi se jedenjem svinjetinje ili kontaktom sa životinjama već uglavnom s čovjeka na čovjeka, kihanjem, rukovanjem, ili nekim drugim kontaktima.

Svjetska organizacija je uvela ovu vrstu rekacije, razine uzbunjivanja, 2005., kada se pojavila ptičja gripa.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG