Dostupni linkovi

Svinjska srca mogla bi spasiti ljudske živote


Jednoga dana kardiološki pacijenti mogli bi uživati u produžetku života sa svinjskim srcima koja kucaju u njihovim grudima, saopštili su u utorak istraživači koji su izvjestili o velikom pomaku u trasplantaciji organa s vrste na vrstu.

Uzimajući u obzir manjak donatora organa, korištenje životinjskih srca, pluća ili jetre koje bi mogle spasiti ljudske živote, dugo se smatra svetim gralom medicinske nauke.

Naučnici iz Sjedinjeenih Država i Njemačke su objavili da su uspjeli održati transplantirana svinjska srca u babunima, primatima najbližim čovjeku, rekordne 2,5 godine.

Njihova metoda koristi kombinaciju modifikacije gena i lijekova za imunitet.

"To je veoma značajno jer nas dovodi korak bliže korištenju tih organa kod ljudi", izjavio je koautor studije Muhammad Mohiuddin iz Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv u Marylandu.

"Ksenotransplantati, organi transplantirani s vrste na vrstu, mogu potencijalno spasiti hiljade života svake godine koji bi mogli biti izgubljeni zbog nestašice ljudskih organa za transplantaciju", izjavio je on za AFP putem emaila.

U eksperimentima s babunima, srca su finkcionisala do 945 dana, rušeći ranije rekorde koje je postavila ista grupa istraživača.

Donirana srca nisu zamijenila majmunska, ali su bila povezana za krvotok putem dva velika krvna suda u abdomenu babuna.

XS
SM
MD
LG